måndag 11 februari 2013

Ximen Nao och hans sju liv - Tjurens styrka

I den andra delen av 2012 års nobelpristagare Mo Yans Ximen Nao och hans sju liv så har det hunnit bli 1960-tal och kulturrevolutionen ligger runt hörnet. Ximen Åsna som så snöpligt blev dödad och uppäten har nu reinkarnerats som en tjur. Lan Lian, som ju tagit över gården efter Ximen Nao, och hans son går på marknad för att ersätta sin åsna och faller pladask för Ximen Tjur.

Den här gången är det dock inte den återfödde Ximen Tjur som berättar historien utan det är Lan Lians son Lan Jiefang som återberättar för ett barn med stort huvud. Den framtida Lan Jiefang är fullt medveten om att den här tjuren var Ximen Nao och han berättar i du-form så jag misstänker att det här barnet med det stora huvudet kommer att återkomma längre fram. 

I och med ändringen av berättare så blir berättelsen en helt annan. Den är inte längre riktigt lika surrealistisk och komisk utan nu är det den kinesiska landsbygden som står i centrum. Allt fler går över i kommunens styre och Lan Lian står ensam kvar som fribonde. Visst finns Ximen Tjur med och han är, precis som åsnan, förgylld med mänskliga drag men han är mestadels i bakgrunden. Självklart ser jag vikten av att skildra byn ur människans perspektiv också men det var betydligt roligare med åsnan som berättare. 

Återigen dör Ximen Nao, den här gången ihjälpiskad för att han vägrar ploga åt kommunens bönder. I nästa del kommer han att återfödas som ett svin.


Läs del ett i serien om Ximen Nao här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar