Fortsätt till huvudinnehåll

Ximen Nao och hans sju liv - Åsnans prövningar

Så var det äntligen dags för mig att ta tag i 2012 års nobelpristagare i litteratur, Mo Yen. Den bok jag valt att läsa av den kinesiske författaren är Ximen Nao och hans sju liv som är en riktig tegelsten som kommer att ta mig många timmar att läsa så därav tänkte jag skriva om den något mer än bara en gång i en recension. Jag tänkte skriva om den efter varje avslutad del, det vill säga fem gånger. Det kommer väl att bli en del spoilers så för er som vill läsa boken helt utan förutfattade meningar ska kanske inte hänga med i min lilla serie men ni som kanske mest är nyfikna på vad den där Mo Yen är för författare borde gladeligen hänga på. 

Ximen Nao har hamnat i dödsriket. Han är alltså död, hans sköts i huvudet av kooperativets män men han hävdar bestämt att han är oskyldig. När dödsrikets härskare, kung Yama, väl bestämmer sig för att returnera Ximen Nao till jordelivet blir det inte riktigt som den före detta bonden hade tänkt sig, han återföds som en åsna.  

I den första delen av Mo Yens senaste bok på svenska får vi alltså följa Ximen Nao som åsnan Ximen Åsna. Han föds i samma familj som han lämnade som människa där hans tre fruar och hans barn fortfarande bor. Ximen Naos dräng Lan Lian har tagit över ansvaret för jordbruket och gifter sig med Ximen Naos andra hustru. Ximen Åsna är en livlig krabat och mycket intelligent för att vara åsna. Han beger sig ut på äventyr för att hitta åsneston, han slåss med vargar och han hjälper till och med en kvinna som är på väg att föda barn. Samtidigt står hans nye husbonde Lan Lian inför hårda prövningar eftersom han vill vara en fristående bonde och inte ansluta sig till kooperativet. 

Utöver de fantastiska miljöbeskrivningarna och det mycket beskrivande, men oväntat enkla, språket så är berättarperspektivet värt att notera. Det är Ximen Nao själv som berättar, både återberättelser från hans första liv som människa och berättelsen om hans andra liv som åsna. Det låter nog knäppt men den förmänskligade åsnan är fantastiskt gestaltad och helt logisk eftersom det trots allt är en mänsklig själ i en åsnekropp. Ibland tar åsnans instinkter över och ibland är människan Ximen Nao den som styr. Något annat som fascinerar mig är de konstanta kommentarerna om den där författaren Mo Yen som hela tiden skrivit rader, noveller eller liknande om olika händelser relaterade till åsnor. Det blir en något absurd metanivå i berättelsen eftersom den faktiskt är skriven av en författare med just samma namn. Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till de här kommentarerna men jag tycker att de är riktigt häftiga. 

Tyvärr slutar det med att Ximen Åsna blir halt och när svälten sätter in bestämmer sig familjen på gården att äta upp honom. I nästa del kommer Ximen Nao att återfödas som oxe. 


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.