Fortsätt till huvudinnehåll

The perks of being a wallflower - Stephen Chbosky

I helgen träffades vi tjejer i bokcirkeln och diskuterade boken The perks of being a wallflower. Boken handlar om Charlie, en tonårskille, som skriver brev till en anonym mottagare som han själv inte känner särskilt väl. Man får aldrig veta vem denna person är, det hintas dock någonstans att Charlie "hört att hon är en tjej som är lätt att prata med" och därför väljer att skriva till just henne.

Av det Charlie skriver så förstår man snart att han är något av en enstöring, som inte riktigt får det sociala samspelet med andra i hans ålder att fungera. Han är tillbakadragen men mycket intelligent. Av en lärare får han rådet att interagera mer med sin omgivning istället för att bara stå vid sidan och iaktta, och tack vare detta blir han snart vän med Patrick och Sam, ett syskonpar som går i en klass över honom. Charlie följer med dem på fester, han testar droger, blir av med oskulden och skaffar en flickvän trots att han egentligen är olyckligt förälskad i Sam. Det är ganska uppenbart att Charlie inte mår särskilt bra, han är deprimerad och antyder att han tidigare fått behandling för detta. Bland annat så har han mycket dåligt samvete för att hans moster, som bodde hos Charlie och hans familj, dog i en bilolycka på väg för att köpa en present till Charlies födelsedag. Charlie börjar gå hos en psykolog igen och behandlingen visar sig bli väldigt jobbig men nödvändig.

Det är jättesvårt att förklara denhär boken, eller sammanfatta handlingen i den, på ett bra sätt. Den handlar liksom om allt och ingenting på samma gång. Det är Charlie och hans familj och hans vänner, hans syn på livet och saker och ting som sker omkring honom. Jag gillar verkligen boken och fastnar i den ganska så omgående. Sättet den är skriven på är väldigt trovärdigt, det känns verkligen som om den är skriven av en tonåring. I sista kapitlet bjuder den på något som jag nog undermedvetet anat litegrann men som ändå kommer som en chock, och som förklarar varför Charlie är som han är. I USA är boken bannlyst på många skolor pga att det förekommer droger och sex i boken, och för att man är rädd att den skall uppmana till självmordstankar - något jag bara anser är löjligt. Varken drogerna eller sexet är särskilt centralt i handlingen, och i övrigt tycker jag boken känns ljus och hoppfull och den kan säkerligen få många ungdomar som mår dåligt att inse att det de känner inte är ovanligt eller onormalt. Uppenbarligen har Stephen Chbosky fått många tack från människor som hävdar att boken gett dem hopp och räddat deras liv när de mått dåligt.

Om du är intresserad av att läsa boken finns den att köpa här och här.
Boken skall också ha kommit nyligen som film med bland annat Emma Watson i en av huvudrollerna, den måste jag definitivt se känner jag!

Kommentarer

  1. Åh låter som en bra bok, måste hinna med att läsa den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tycker jag verkligen! Den är inte så lång och ganska så lättläst :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.