onsdag 20 februari 2013

Liftarens Guide till Galaxen.

För ett litet tag sedan läste jag första delen av Liftarens Guide till Galaxen. Det är ju en såndär bok som man hört allt möjligt bra om och som är mer eller mindre kultförklarad, så jag kände att jag borde ge den en chans.

Boken handlar om Arthur Dents, som en morgon inser att hans hus är i färd med att rivas. Det ska nämligen byggas en genomfartsled rakt igenom platsen där huset ligger. Arthur vill självklart inte gå med på detta, och protesterar genom att lägga sig raklång framför bulldozern. Då dyker hans vän Ford Prefect (som egentligen är en utomjording) upp och övertalar Arthur att följa med till puben och ta ett glas (efter att ha fått byggarbetarnas chef att lägga sig framför bulldozern i Arthurs ställe, med löftet att byggarbetarna får gå till puben så fort Arthur är tillbaka). När så Arthur och Ford sitter på puben dyker en flotta av rymdskepp upp. De vill spränga jorden eftersom den ligger i vägen för en genomfartsled som skall byggas. Ford och Arthur lyckas lifta med ett av rymdskeppen och nu börjar en resa ut i rymden.

Jag tyckte att boken var fantastiskt rolig och underhållande i början, och jag satt och småskrattade ungefär hela tiden. Tyvärr tröttnade jag ganska snabbt och tyckte den blev ganska jobbig när huvudpersonerna rest ut i rymden. Det blev lite för mycket konstiga namn och sidospår om rymdvarelserelaterade saker att jag fick lite svårt att hänga med, eller i alla fall att uppehålla intresset. Jag hade lovat mig själv att läsa hela del 1, men satt i princip och räknade hur många sidor det var kvar tills det var över. Boken har ju dock hyllats och det har gjorts filmer och spel osv av den, så nu i efterhand har jag funderat på om man kanske ska ge den en chans till ändå, kanske blir den bättre längre fram. Vad säger ni som läst den?

5 kommentarer:

 1. Jag förstår inte grejen med den. Kanske är jag för tråkig och inrutad men det är en av de tråkigaste böcker jag läst. /Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så kände jag med. Jag började fundera på om jag inte har någon humor, haha. Men det är väl helt enkelt inte min typ av humor ;) Läste du hela?

   Radera
 2. Jag tyckte den var jätterolig. Men jag har bara läst första delen

  SvaraRadera
 3. Jag älskar de två första böckerna, särskilt den andra har jag för mig. Efter det tyckte jag det blev lite segare, men jag tycker absolut du ska ge den första boken en chans till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste ut den första boken, men då kanske jag ska fortsätta med andra boken också om du tyckte att den var bättre! :)

   Radera