måndag 14 januari 2013

Vart går egentligen gränserna?

Lolita - Vladimir Nabokov

I Frankrike finns det en intellektuell man i 20-årsålden som är helt beroende av nymfetter, unga oskuldsfulla flickor som eggar upp honom. Han gifter sig för att ha en täckmantel men när han och hans fru flyttar till USA lämnar hon honom för en taxichaufför. När mannen så småningom tar ackordering hos en ensamstående kvinna blir han genast störtförälskad och besatt av hennes 12-åriga dotter Dolores, som han ger smeknamnet Lolita. Tillsammans ger de sig ut på en erotisk och farlig resa för att vara tillsammans, en resa som enbart kan sluta illa. Det här är aliaset Humbert Humberts egen berättelse, om honom och hans Lolita, som han skriver inför sin egen mordrättegång. 

De flesta skulle nog dra sig för att läsa den här boken med tanke på dess innehåll, speciellt de som har barn kommer nog inte att uppskatta dess ämne. Men det är inte dess handling som är det som är intressant, känner jag, utan mitt intresse ligger i vad den gör med sin läsare. Den tänjer på gränser som de flesta psykiskt friska personer aldrig ens tänker på, men Humberts känslor inför Lolitas oskuld är komplicerade och Lolita är inget oskyldigt flickebarn, hon är en förförerska. Humbert planerar att utnyttja henne sexuellt med hjälp av sömnmedel men kommer sig inte för att våga och det är Lolita som tar initiativ till att starta ett sexuellt förhållande även om det kan diskuteras om hon vet vad hon faktiskt gör. Som läsare kommer man på sig själv med att vara helt inne i den här berättelsen, man kan inte låta bli att hoppas att allt ska gå bra, tills man för jämnan påminner sig själv att det är en pedofil och sexbrottsling man sitter och har sympatier för. Och så finns så klart spänningsmomentet, vem är det han har mördat? Är det Lolita? 

Om jag ska klaga på något så tyckte jag att det var ytterst irriterande att det hela tiden dyker upp franska mitt i texten. Nu har jag en gammal utgåva så jag vet inte om det är så i de man kan köpa nu, men jag kan inte franska och när det kom flera repliker eller textstycken som inte på något sätt översätts blir jag irriterad. 

Köp boken här eller här

9 kommentarer:

 1. det spelar väl inte någon större roll om man är barn eller vuxen kvinna, när det handlar om beroende

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näe problemet är väl att en vuxen man har ett sexuellt förhållande med en 12-åring...

   Radera
 2. Har du läst denna som e-bok?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, har en gammal pappersbok från antikvariat :)

   Radera
 3. Wow, att du vågar och att du läser! Detta är ju vår tids absolut största synd, pedofili. Det finns ingen, INGEN, som försvarar det eller ens skulle VÅGA säga något som skulle kunna tolkas som något annat än totalt avståndstagande. Med all rätt. Därför tycker jag nog att Nabokov skulle vara extra spännande att läsa. Lyckas han? Lyckas han skildra en pedofil som människa? Lyckas han få läsaren att känna något för den här mannen? Nu har jag ju inte läst den, men tycker det skulle vara ett intressant experiment att utsätta sig för. Stanley Kubricks klassiska film är helt outstanding bra, men lyckas inte med det tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker ju att han lyckas, absolut. Det är riktigt skickligt.

   Radera
  2. JO, förstod det på din rec, men blir ju nyfiken på vad man själv skulle tycka.=)

   Radera
 4. Kan tänka mig att boken kan vara lite upprörande att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite det som är så konstigt, det är den ju inte förrän man börjar tänka på det när man inte läser.

   Radera