söndag 27 januari 2013

På spaning efter den vecka som gått - 4

I måndags blev det klart, årets Stockholm läser-bok. Det blev Var det bra så? av Lena Andersson. Ska jag vara helt ärlig så hade jag aldrig hört talas om boken tidigare så det var väl inte så konstigt att de där ledtrådarna inte ledde någonstans för mig. Boken är en kort historia om 70- och 80-talets Stockholmsförorter och jag hoppas få läst den under året. 

I samma veva startades även Göteborg läser, en motsvarighet för oss som bor neråt västkusten, vilket känns nästan ännu mer roligt. Det är John Hall: en historia från det gamla Göteborg av Sophie Elkan som kommer att läsas under året. Riktigt roligt initiativ!

De tio finalisterna till Man booker international prize 2013 avslöjades tidigare i veckan. I likhet med Nobelpriset prisas alltså ett helt författarskap och inte en enskild bok, de nominerade är:

U R Ananthamurthy (Indien)
Aharon Applefeld (Israel)
Lydia Davis (USA)
Intizar Husain (Pakistan)
Yan Lianke (Kina)
Marie NDiaye (Frankrike)
Josip Novakovich (Kanada)
Marilynne Robinson (USA)
Vladimir Sorokin (Ryssland)
Peter Stamm (Schweitz)

Lydia Davis och Peter Stamm står i min hylla och Vladimir Sorokin har intresserat mig ett bra tag. I övrigt känner jag inte till de nominerade. Vinnaren avslöjas den 22 maj.

I veckan som gått har jag påbörjat en kurs i kulturjournalistik. Än så länge har jag bara läst lite grunder men det verkar rätt spännande. Första uppdraget är att skriva en recension om en skiva eller film, för en som bara skrivit om böcker känns det lite läskigt men det ska bli spännande att vidga sina vyer lite. Kanske att ni får ta det av någon uppgift längre fram.

Och ni har väl inte missat att jag läst ut Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken? Jag har även läst ut Jag, En av David Levithan som ja kommer att skriva om i nästa vecka, håll utkik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar