Fortsätt till huvudinnehåll

På spaning efter den vecka som gått - 3

För bara någon vecka sedan undrade jag vad det hade blivit av Dan Brown och som ett svar på mina frågor kom så i veckan nyheten om att han släpper ny bok i maj, en Robert Langdon-bok vid namn Inferno. Han är tillbaka i Italien den här gången men nu i Dantes. Hemlighetsmakeriet kring översättningen är så klart enormt, men den svenska kommer ändå ut i samma veva som den engelska. Medieuppbådet är så klart enormt, det skulle inte förvåna mig om jag skulle kunna gå in på ICA och förhandsboka boken, även om alla vet att den kommer finnas precis överallt från start. Jag kommer troligen inte läsa den, jag har nästan läst två böcker tidigare men har alltid stupat på de sista sidorna, när det bara blir för mycket för att orka läsa klart. Jag väntar nog på filmatiseringen, om nu Tom Hanks orkar med en symbolladdad actionrulle till det vill säga.

Igår fick jag lustigt nog helt plötsligt en tanke på SR:s bokcirkel och började fundera på om jag hört något om den. Och ser man på, det som numera heter Lundströms Bokradio har en radiocirkel som startade just igår. De läser nyöversättningen av Madame Bovary, som jag ju skrev om i ett inlägg i slutet av förra året. Det är inga mindre än Märta Tikkanen och Jens Liljestrand som läser och diskuterar. Kanske att det här är min ingång till att återuppta den franska realismen, läsa lite åt gången och lyssna. Eller ska jag lyssna först och få inspiration? Ni kan hur som helst lyssna på cirkeln här.

I morgon, 21/1, avslöjas årets Stockholm läser-bok. Jag bor inte i Stockholm och kommer säkerligen inte ta del av några av evenemangen, men det brukar ändå bli ganska stort intresse för boken i fråga landet runt. På evenemangets blogg kan man ta del av flera ledtrådar gällande vilken bok det ska bli, där vi bland annat kunnat se en bild på en kundvagn. Jag har ingen aning om vad det kan tänkas bli, har ni någon gissning? Här är tidigare Stockholm läser-titlar:

2012 En dåres försvarstal av August Strindberg
2011 Norrtullsligan av Elin Wägner
2008 Tackar som frågar av Jennie Dielemans
2007 I skuggan av ett brott av Helena Henschen
2006 De i utkanten älskande av Johanna Nilsson
2005 Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri
2004 Änglarnas stad av Heidi von Born
2003 Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
2002 Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

I veckan lyckades jag slutligen läsa klart Lolita och jag har även läst Gabriel Garcia Marquez Översten får inga brev. Jag är dessutom nästan klar med Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg, jag har verkligen startat det här året med mycket bra läsning och framförallt med både klassiker och hyllvärmare. Snart ska jag dock bryta trenden inom kort genom att läsa jag, En av David Levithan som anlände i veckan, recensionsdag 25/1.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.