Fortsätt till huvudinnehåll

På spaning efter den vecka som gått -2

I veckan som gått har TCOs kulturpris delats ut och det delades mellan skådespelerskan Anna Pettersson och min favorit Sara Stridsberg. Det är väl inte det största och mest kända kulturpriset men jag tycker att deras motivering är så passande och sätter huvudet på spiken: för att de "både tänjer och undersöker gränserna för former och normer" eller vad säger ni Stridsbergsfantaster där ute?

Carol Hughes har tidigare varit tyst som muren angående vad hon tycker om tänker om hennes man,  poeten Ted Hughes men nu på ålderns höst tänker hon bryta tystnaden och skriva en biografi, medan hon fortfarande är klar i huvudet som hon själv säger. Det som intresserar mig, och säkert många andra, är så klart detaljer kring Teds första äktenskap med Sylvia Plath och hans eventuella skuld i hennes självmord. Alltid intressant med nya synvinklar, eller?

Och i veckan har även nomineringar till Borås tidnings debutantpris anlänt:

Sami Said - Väldigt sällan fin
Susanna Lundin - Hindeburg
Elisabeth Berchtold - Marialucia
Katarina Fägerskiöld - Åsen
Lyra Ekström Lindbäck - Tillhör Lyra Emström Lindbäck

Jag har läst en tredjedel av Sami Saids bok, som jag ju inte hade mycket till övers för, men har i efterhand hört att man fick mer ut av den när man hade läst båda delarna. kanske skulle jag hållit ut längre, men jag tror inte att jag vill ge mig på den igen. Susanna Lundins Hindenburg har jag varit sugen på att läsa sedan den kom, annars har jag inte mycket koll på de andra nomineringarna. Vinnaren tillkännages 21/2.

Läsningen då? Jo, jag fullkomligt vräkte i mig Jonas Gardells andra del i Torka aldrig tårar utan handskar-trilogin i veckan, jag läste till och med i telefonen på rasterna. Recensionsdag för den är så sent som 28/1 så ni får hålla er lite med det. Sedan har jag återvänt till Nabokovs Lolita som går otroligt långsamt men jag hoppas bli klar med den idag så att jag kan påbörja något nytt. Jag ska försöka samla mina tankar kring den senare i veckan också.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…