torsdag 31 januari 2013

Dold agenda - Elisabeth Akteus Rex

Förra året gick bokmässans pris för årets rookie-författare till Elisabeth Akteus Rex, för deckaren Dold agenda. Boken handlar om Emelie, som försöker balansera en karriär i Stockholm med hemmalivet som ensamstående mamma i Örebro. Hon har en ganska så ansträngd relation till sitt ex - eller snarare till hans nya flickvän som verkar ha svårt att acceptera att Emelie pga barnet måste finnas i deras liv.

I Örebro härjar dessutom en serievåldtäktsman som gäckar polisen, samtidigt som man i Stockholm försöker spränga en knarkliga av internationella mått. Utan att Emelie själv förstår vad som händer hamnar hon plötsligt mitt uppe i alltihopa.

Dold agenda är väldigt spännande och intressant, och jag tänkte mycket på den våldtäktsman som faktiskt härjade i Örebro för några år sedan. Jag tycker mycket om böcker som på något vis knyter an till verkliga händelser, det gör boken mer realistisk och definitivt mer intressant. Jag kan dock tycka, och störa mig lite på, att det så ofta refereras till karaktärernas utseenden - Emelie beskrivs som näst intill överjordiskt vacker av alla omkring henne och det blir lite tjatigt. Samtidigt lever vi ju i ett ganska ytligt samhälle där skönhet prisas högt så det är väl egentligen inte orealistiskt att en vacker person ofta får höra att den är just det.

Sammanfattande vill jag säga att jag gillar boken och att jag rekommenderar den till er som gillar spänningsromaner och deckare. Den finns att köpa bland annat här och här.

Ett stort tack till Hoi Förlag för en mycket bra recensionsbok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar