Fortsätt till huvudinnehåll

Vårens böcker 2013: Del 8

Jag vet inte om jag någonsin läst en grekisk författare annat än de antika giganterna, men hos Oppenheimer förlag hittar jag en intressant titel i vår: Mörderskan av Alexandros Papadiamantis. Den beskrivs som en iskall berättelse om brott och straff med obygdens mörka skönhet som kuliss och den kommer ut i februari. 

Ett annat spännande litet förlag är Contempo som i vår ger ut två italienska böcker: Stilla kaos av Sandro Veronesi i januari och Till bristningsgränsen av Mauro Covcsich i april.


Ett tredje litet förlag som kan vara värt att hålla ögonen på är Bakhåll. I vår kommer till exempel Max Brooks Zombies - En överlevnadsguide, ja av samma författare som skrev World War Z. Här får man lära sig allt man behöver inför den stundande zombieapokalypsen helt enkelt. Det kommer oskcå ut en nyöversättning av J. D. Salingers Franny och Zooey som kan vara värd att kolla in, för att inte tala om att de ger ut Ubik av Scifi-mästaren Philip K. Dick i vår. 

Det lilla förlaget Rosenlarv satsar på två starka kvinnor i vår, dramat De onödiga munnarna av Simone de Beauvoir och en novellsamling av samt en antologi om Anne Charlotte Leffler. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…