Fortsätt till huvudinnehåll

Vårens böcker 2013: Del 8

Jag vet inte om jag någonsin läst en grekisk författare annat än de antika giganterna, men hos Oppenheimer förlag hittar jag en intressant titel i vår: Mörderskan av Alexandros Papadiamantis. Den beskrivs som en iskall berättelse om brott och straff med obygdens mörka skönhet som kuliss och den kommer ut i februari. 

Ett annat spännande litet förlag är Contempo som i vår ger ut två italienska böcker: Stilla kaos av Sandro Veronesi i januari och Till bristningsgränsen av Mauro Covcsich i april.


Ett tredje litet förlag som kan vara värt att hålla ögonen på är Bakhåll. I vår kommer till exempel Max Brooks Zombies - En överlevnadsguide, ja av samma författare som skrev World War Z. Här får man lära sig allt man behöver inför den stundande zombieapokalypsen helt enkelt. Det kommer oskcå ut en nyöversättning av J. D. Salingers Franny och Zooey som kan vara värd att kolla in, för att inte tala om att de ger ut Ubik av Scifi-mästaren Philip K. Dick i vår. 

Det lilla förlaget Rosenlarv satsar på två starka kvinnor i vår, dramat De onödiga munnarna av Simone de Beauvoir och en novellsamling av samt en antologi om Anne Charlotte Leffler. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.