onsdag 12 december 2012

Vårens böcker 2013: Del 5

Hos Wyler förlag hittar vi 2012 års nordiska rådet-pristagare Merethe Lindström och i mars kommer hennes andra bok på svenska, Saknade. Återigen verkar tystnaden ha en stor roll då en ensamstående mamma, tillika barnpsykolog, hjälper andra föräldrar att förstå sina barn som ibland inte talar alls. i april ger samma förlag ut tyska Silke Scheuermanns tredje bok på svenska, Shanghai performance, som jag är nyfiken på även om jag tyckte sådär om Timmen mellan varg och hund

Norstedts har några pärlor att glänsa med under våren, den största är väl fortsättningen på Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar-serie, nämligen Sjukdomen. Många har säkert, som jag, redan sett TV-serien men jag tror att böckerna kommer att ge mycket mer av de karaktärer som knappt syns där, den kan ni läsa i januari. 

En sensation, tycker jag, är att Pija Lindenbaum romandebuterar i vår. Hennes kortroman Plats kommer ut i mars och handlar om en medelålders kvinna som håller på att bryta ihop. 

Jag är oerhört sugen på att prova på Vladimir Sorokin vars roman Snöstormen kommer ut i svensk översättning i april. Nerfryst framtid, epidemi och mörker. Jag har alltså inte läst något av honom tidigare men den här är jag riktigt pepp på. 

3 kommentarer: