Fortsätt till huvudinnehåll

Vårens böcker 2013: del 3

Thorén och Lindskog fortsätter sin vana trogen att hitta tyskspråkiga pärlor, i vår kommer det ut två titlar. Flickan av Angelika Klüssendorf handlar om författarinnans barndom i DDR-Tyskland. Brutalt men hoppgivande på samma gång, den kommer ut i mars. I Den gamle kungen i exil berättar författaren Arno Geiger och sin far som drabbats av Alzheimers. En rolig och varm bok om något så hemskt som sålts till flera länder, den kommer ut i maj. 

X Publishing är ett annat favoritförlag där man verkligen känner att allt som kommer ut är bra. I januari ger de ut Jag, En av David Levithan där romanens jag, vid namn En, vaknar upp i en ny kropp varje dag. Det går så klart inte att fästa sig vid någon men en dag går det inte att låta bli då En i Justins kropp möter dennes flickvän Rhiannon. Det här låter helt fenomenalt, lite I huvudet på John Malkovich kanske? 

I maj ger X publishing ut en ny roman av Jellicoe Road-författarinnan Melina Marchetta. Francesca handlar om flickan med samma namn som börjar på en före detta pojkskola som precis öppnat upp portarna för flickor. Hon saknar sina vänner och när mamman får ett sammanbrott står hon kvar helt ensam. 

Förlaget som ger ut noveller, Novellix, har en ny fyra på gång i februari. Den består av noveller av inte mindre än Stina Stoor, Malte Persson, Klas Östergren och Ulrika Kärnborg. Eftersom jag prenumererar på deras noveller digitalt så kommer dessa dimpa ner i min läsplatta så fort de kommer ut, vilket jag ser mycket fram emot. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.