Fortsätt till huvudinnehåll

Vårens böcker 2013: del 3

Thorén och Lindskog fortsätter sin vana trogen att hitta tyskspråkiga pärlor, i vår kommer det ut två titlar. Flickan av Angelika Klüssendorf handlar om författarinnans barndom i DDR-Tyskland. Brutalt men hoppgivande på samma gång, den kommer ut i mars. I Den gamle kungen i exil berättar författaren Arno Geiger och sin far som drabbats av Alzheimers. En rolig och varm bok om något så hemskt som sålts till flera länder, den kommer ut i maj. 

X Publishing är ett annat favoritförlag där man verkligen känner att allt som kommer ut är bra. I januari ger de ut Jag, En av David Levithan där romanens jag, vid namn En, vaknar upp i en ny kropp varje dag. Det går så klart inte att fästa sig vid någon men en dag går det inte att låta bli då En i Justins kropp möter dennes flickvän Rhiannon. Det här låter helt fenomenalt, lite I huvudet på John Malkovich kanske? 

I maj ger X publishing ut en ny roman av Jellicoe Road-författarinnan Melina Marchetta. Francesca handlar om flickan med samma namn som börjar på en före detta pojkskola som precis öppnat upp portarna för flickor. Hon saknar sina vänner och när mamman får ett sammanbrott står hon kvar helt ensam. 

Förlaget som ger ut noveller, Novellix, har en ny fyra på gång i februari. Den består av noveller av inte mindre än Stina Stoor, Malte Persson, Klas Östergren och Ulrika Kärnborg. Eftersom jag prenumererar på deras noveller digitalt så kommer dessa dimpa ner i min läsplatta så fort de kommer ut, vilket jag ser mycket fram emot. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…