Fortsätt till huvudinnehåll

Vårens böcker 2013: del 2

Sekwa, det lilla stora förlaget för unga franskspråkiga författarinnor i svensk översättning, sviker aldrig. Deras vårutgivning är som vanligt lovande, eller vad sägs om en ny bok av Delphine de Vigan? Ingenting kan hindra natten kommer ut först i maj men är nog väl värd att vänta på. Och det kommer mer lovande från Sekwa under våren:

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski om en 11-åring pojke vars värld krossas när hans föräldrar ska skiljas. Kan en snöstorm ändra på något? Det får vi veta i februari när boken kommer ut. 

Sorgsna själar av Léonora Milano om en fransk ung man som bor i norra Afrika som drömmer om att bli en stjärna men som har en del bagage att ta itu med. Den kommer ut i april. 

Allt jag önskar mig av Grégoire Delacourt om Jocelyne som drömmer om att bli modeskapare i Paris. Hon bloggar och söker efter kärleken och en dag blir hon lottomiljonär, på gott och ont? Den här romanen tror jag stenhårt på, om inte annat för det fantastiska omslaget! Den kommer ut i mars. 

Inget allvarligt av Justine Lévy är hennes tredje roman på svenska. Louise och Adrien är lyckligt gifta tills Adrien blir förälskad i sin fars unga älskarinna Paula. Louise blir förkrossad men kan hon hitta tillbaka till livet, kanske med hjälp av en ny kärlek? Boken kommer ut i april. 

Om ni, som jag, inte lyckats läsa Drömbokhandeln än så finns det inte många ursäkter kvar eftersom den kommer ut i pocket i april. Den har fått blandad kritik men jag vill ändå döma själv.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.