Fortsätt till huvudinnehåll

Vårens böcker 2013: Barn & Ungdom

I inlägget om höstens barn- och ungdomsböcker 2012 skrev jag om Erebos-författarinnans nya bok men den kom aldrig, men nu gör vi ett nytt försök. Ursula Poznanskis Saeculum ska komma ut i april på Opal förlag. Jag håller tummarna för att så är fallet. 

Agrasso förlag ger ut Svindlande höjder som serieroman i juni. Jag älskar boken och hoppas att den hittar nya läsare i och med det här formatet. 

Kan en roman skriven i SMS-format intressera ungdomen att läsa? Lindskog förlag ger ut ttyl (Talk To You Later) av Lauren Myracle. Jag blir riktigt nyfiken på formatet, den kommer ut i mars. 

Det är ingen hemlighet att jag är svag för fantasy för unga och Semic förlag ger i januari ut en spännande titel: Mörka drömmar, livsfarlig kärlek i serien Beautiful creatures. En mörk och romantisk kärlekssaga i en magisk värld, den första boken i en serie om fyra delar som dessutom filmatiseras med bland andra Jeremy Irons i en av rollerna. Semic är bra på att hitta böcker i den här kategorin så jag har höga förhoppningar!

MIX färlag har blivit en ny favorit, de ger ut tre titlar för ungdomar under våren. Två debutanter: Begär - oanständiga berättelser av Malva B, snuskvågen fortsätter alltså, och Besvärjelser och beskydd av Maria Friedner som beskrivs som en blandning av Marian Keyes och Liftarens guide till galaxen, kan bli riktigt spännande kombination. Dessutom ger de ut Neil Gaimans debut Neverwhere på nytt. Samtliga titlar kommer ut i maj. 

Bonnier Carlsen ger ut de första två delarna av fem i Suzanne Collins serie om en världs under New York. Båda kommer ut i maj, kan det bli en lika stor succé som Hungerspelen?

Emil i Lönneberga fyller 50 år nästa år och det firar Rabén & Sjögren med en fin utgivning av Stora Emilboken, Emils  snickerbo med både lekdel och böcker och CD-böcker med Emilberättelser inlästa av Astrid själv och mycket annat. 

I väntan på den avslutande delen i Engelsforstriologin i höst kan vi tillfälligt stilla vårt behov med serieromanen Berättelser från Engelsfors som kommer ut i april på Rabén & Sjögren. Mats och Sara har gaddat ihop sig med några av Sveriges bästa serietecnare och skapat åtta fristående berättelser om häxorna i den lilla staden. En av vårens höjdpunkter i ungdomskategorin, helt klart. 

Det här är bara en bråkdel av vårens fantastiska utbud för barn och ungdomar, vad ser ni fram emot i kategorin i vår?

Kommentarer

 1. Jag är nyfiken på Glasbarnen av Kristina Ohlsson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag såg den, har inte läst något annat av henne men förstår att det ska bli spännande att se vad hon åstadkommer i den kategorin.

   Radera
 2. Pga magsjuka har jag inte orkat lusläsa katalogen än. Men jag såg iaf några titlar som lockade. Blir en ordentlig genomkörare efter onsdag (då betygen sätts)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Jag har ju tjuvspanat lite på förlagens hemsidor allt eftersom, väntar bara på Modernista nu :) Krya på dig! Är själv helt utslagen av nån galen influensa :(

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.