Fortsätt till huvudinnehåll

Vårens böcker 2013: Barn & Ungdom

I inlägget om höstens barn- och ungdomsböcker 2012 skrev jag om Erebos-författarinnans nya bok men den kom aldrig, men nu gör vi ett nytt försök. Ursula Poznanskis Saeculum ska komma ut i april på Opal förlag. Jag håller tummarna för att så är fallet. 

Agrasso förlag ger ut Svindlande höjder som serieroman i juni. Jag älskar boken och hoppas att den hittar nya läsare i och med det här formatet. 

Kan en roman skriven i SMS-format intressera ungdomen att läsa? Lindskog förlag ger ut ttyl (Talk To You Later) av Lauren Myracle. Jag blir riktigt nyfiken på formatet, den kommer ut i mars. 

Det är ingen hemlighet att jag är svag för fantasy för unga och Semic förlag ger i januari ut en spännande titel: Mörka drömmar, livsfarlig kärlek i serien Beautiful creatures. En mörk och romantisk kärlekssaga i en magisk värld, den första boken i en serie om fyra delar som dessutom filmatiseras med bland andra Jeremy Irons i en av rollerna. Semic är bra på att hitta böcker i den här kategorin så jag har höga förhoppningar!

MIX färlag har blivit en ny favorit, de ger ut tre titlar för ungdomar under våren. Två debutanter: Begär - oanständiga berättelser av Malva B, snuskvågen fortsätter alltså, och Besvärjelser och beskydd av Maria Friedner som beskrivs som en blandning av Marian Keyes och Liftarens guide till galaxen, kan bli riktigt spännande kombination. Dessutom ger de ut Neil Gaimans debut Neverwhere på nytt. Samtliga titlar kommer ut i maj. 

Bonnier Carlsen ger ut de första två delarna av fem i Suzanne Collins serie om en världs under New York. Båda kommer ut i maj, kan det bli en lika stor succé som Hungerspelen?

Emil i Lönneberga fyller 50 år nästa år och det firar Rabén & Sjögren med en fin utgivning av Stora Emilboken, Emils  snickerbo med både lekdel och böcker och CD-böcker med Emilberättelser inlästa av Astrid själv och mycket annat. 

I väntan på den avslutande delen i Engelsforstriologin i höst kan vi tillfälligt stilla vårt behov med serieromanen Berättelser från Engelsfors som kommer ut i april på Rabén & Sjögren. Mats och Sara har gaddat ihop sig med några av Sveriges bästa serietecnare och skapat åtta fristående berättelser om häxorna i den lilla staden. En av vårens höjdpunkter i ungdomskategorin, helt klart. 

Det här är bara en bråkdel av vårens fantastiska utbud för barn och ungdomar, vad ser ni fram emot i kategorin i vår?

Kommentarer

 1. Jag är nyfiken på Glasbarnen av Kristina Ohlsson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag såg den, har inte läst något annat av henne men förstår att det ska bli spännande att se vad hon åstadkommer i den kategorin.

   Radera
 2. Pga magsjuka har jag inte orkat lusläsa katalogen än. Men jag såg iaf några titlar som lockade. Blir en ordentlig genomkörare efter onsdag (då betygen sätts)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Jag har ju tjuvspanat lite på förlagens hemsidor allt eftersom, väntar bara på Modernista nu :) Krya på dig! Är själv helt utslagen av nån galen influensa :(

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…