fredag 7 december 2012

Sandmannen - Lars Kepler

Mitt i den svinkalla vintern kommer en ung man gående på en järnvägsbro på södra sidan av Stockholm. Han är dåligt klädd och därför väldigt nedkyld, han har inga identitetshandlingar och han är mycket förvirrad. Han blir snabbt inlagd på sjukhus, där man konstaterar att han har legionärssjukan. När mannen lyckas uppge sitt namn hittar man honom i folkbokföringen - som dödförklarad sedan 7 år tillbaka. Som barn försvann han tillsammans med sin syster, och man antog att barnen blivit seriemördaren och psykopaten Jurek Walters sista offer. Jurek sitter nu inspärrad på rättspsyk, totalt isolerad från omvärlden pga att han bedöms som oerhört farlig att ens vistas i närheten av. Till och med för andra patienter.
Joona Linna får fallet på sitt bord, och snabbt inser man att den unge mannens syster finns kvar någonstans, kanske fortfarande vid liv. För att hitta henne krävs information - information som endast Jurek har. För att få honom att avslöja sig sätts en livsfarlig plan i verket; en ung polis får i uppdrag att gå under cover som patient och vinna Jureks förtroende.

Precis som de tidigare Kepler-böckerna är Sandmannen helt olidligt spännande. Jag blir nästan arg när jag måste avbryta mitt läsande med att göra annat, som t.ex. att äta, jobba eller sova. Får abstinens och kan inte tänka på annat än att få fortsätta i min bok.
Jurek är så otroligt obehaglig att jag nästan blir rädd fastän han inte finns på riktigt. Det finns en övernaturlighet kring den mannen. När personal på den rättspsykiatriska avdelningen skall gå in till honom bär de hörselskydd, för på något sätt kan Jurek (genom att prata om helt vardagliga ting) få dem att göra hemska saker när de lämnat arbetet. Ändå känns inte boken på något vis overklig, det känns liksom trovärdigt.
Berättelsen slutar med en rejäl cliffhanger, som självklart får mig att längta omåttligt till nästa bok.

Sandmannen finns att köpa här och här.

Tack till Albert Bonniers Förlag för en mycket bra recensionsbok!

1 kommentar:

  1. Jag längtar tills jag får sätta klorna i den där! Har stått på kö i vad som känns som en evighet nu! (;

    SvaraRadera