Fortsätt till huvudinnehåll

Ångesten över det viktiga i livet

Eftersom ingenting varar - Laurence Tardieu

Efter femton år av tystnad får Vincent ett brev där Geneviéve skriver att hon är döende. Vincent sätter sig i bilen och kör de fyra timmarna ut från Paris för att vara med henne innan hon dör. Geneviéve var Vincents stora kärlek och de separerade hastigt och utan vidare kontakt, men varför? Vad får två älskande att gå skilda vägar, går det att hitta tillbaka till livet efteråt och vad var det egentligen som hände?

Det är svårt att skriva om den här boken utan att förstöra läsupplevelsen, jag tycker helt klart att man inte ska veta något om den alls innan man läser den för att på så vis få upptäcka vad det är som har hänt allt eftersom. Men man kan faktiskt prata om ångesten och stämningen i boken utan att avslöja allt för mycket. 

Det är en sorglig och ganska tung berättelse, den handlar om att leva och om att dö. Den handlar om ångesten över "vad hade hänt om.." och över att leva med det man valt och det man inte själv rår över. Det är fruktansvärt hemska känslor och jag känner mig som något av en självplågare när jag läser det här och orkar fortsätta, men det är väl det litteratur är till för, att beröra på olika sätt? 

Det är en ganska kort roman, men Tardieu lyckas ändå få in en berättarteknik i form av nutida Vincent och dåtida dagboksanteckningar från Geneviéve. Vincents inledande del skapar en massa frågor som besvaras i Geneviéves anteckningar, som sedan bekräftas och kompletteras i Vincents avslutande del.

En riktigt bra käftsmällsroman som även träffar rakt i magtrakten och som nog kommer att vara kvar där ett bra tag efter läsandets slut. Vågar man hoppas på översättningar av fler av hennes romaner?

Recensionsbok från Oppenheim förlag


Köp boken här eller här

Kommentarer

 1. Hej!
  Vi kommer att ge ut nästa roman av Tardieu inom ett år (en självbiografisk roman, La confusion des peines) och har ytterligare en av dem i planeringen.
  Hälsningar
  Florence på förlaget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt att höra, det ser jag fram emot!

   Radera
  2. En stark bok som ändå innehåller ljus.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.