lördag 3 november 2012

Så gör Bodil

Så gör jag - konsten att skriva av Bodil Malmsten

Det är inte som författare jag skriver det här - medan jag skriver, 
skriver jag. 
     Författare kommer efteråt. Under skrivandet är jag en som skriver, var
och en som skriver är det - var och en för sig. 
     Skrivandet är inget yrke; det är något som den med lusten att skriva
och viljan att göra det inte kan låta bli. 

Så inleder Bodil Malmsten sin lärobok i en, som hon själv beskriver det, lära som inte kan läras ut. Hon satsar i stället på att förklara hur hon gör och hur hon inte gör. Hon blandar roliga anekdoter med fantastiska bilder och riktigt användbara tips och uppgifter. 

Det är en oerhört vacker bok att ha i hyllan. den är lite större än en vanlig roman och är helt underbar att bläddra i. Man kan läsa den från pärm till pärm, det finns trots Bodils lite virriga sätt att tänka en väl genomtänkt struktur. Det börjar med tid och rum för skrivande för att sedan övergå i själva skrivprocessen och vidare till lite om research och en del om det här med det språkliga. Men det bästa är nog ändå att man kan ta upp boken, slå upp en sida och läsa ett stycke eller två och bli inspirerad. Är man verkligen seriös med att börja skriva finns det dessutom en massa trevliga uppgifter att utföra. 

Om man inte själv är intresserad av att skriva så gör det ingenting för det är minst lika intressant att läsa om skrivandet även som läsare, man får nog upp en del nya tankar om hur berättelser är uppbyggda så se boken även som en liten litteraturvetarskola.

Hon är härlig den där Bodil, det har varit ett sant nöje att följa med i hennes skrivarvärld. Jag måste helt klart läsa med Bodil, det är en sak som är säker. 

Recex från Modernista

Köp boken här eller här

3 kommentarer:

 1. Visst är det roligt att Bodil delar med sig.

  SvaraRadera
 2. Jag insämmer helt, gillade boken skarpt och den är som sagt mycket snygg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktig keeper som man brukar säga ;)

   Radera