Fortsätt till huvudinnehåll

Processen - John Grisham

David Zinc arbetar som advokat på den prestigefyllda advokatbyrån Rogan Rothberg. Han jobbar mer eller mindre dygnet runt och tjänar gott om pengar. En morgon, i hissen på väg upp till åttionde våningen där kontoret ligger, får han dock ett sammanbrott. Han bestämmer sig för att åka ned igen, gå därifrån och aldrig mera återvända.

En bit därifrån ligger den inte lika prestigefyllda tvåmansfirman Finley&Figg. Wally Figg och Oscar Finley är också advokater, och specialiserar sig på skilsmässomål, försäkringsärenden och liknande fall. Allt som är snabbt avklarat och ger dem tillräckligt med inkomst för att hålla huvudena över vattenytan. Wally är alltid på jakt efter "det stora målet", en masstämning som skall ge dem gott om klöver och göra dem attraktiva för nya klienter med större mål. En dag råkar han på ett case som verkar vara just ett sådant; en stor masstämning av ett läkemedelsföretag. I samma veva dyker David upp på den lilla byrån och söker arbete. Nu är de tre advokater varav åtminstone en har en examen från Harvard, och de är redo att ta sig an ett av de största läkemedelsföretagen i hela landet. Eller egentligen inte, men de tänker göra det ändå.

Jag gillar Grisham, han har ett pedagogiskt sätt att lotsa läsaren genom det snåriga och ofta ganska ologiska juridiska systemet i USA. Precis som hans tidigare böcker är Processen spännande, stundtals ganska så rolig och håller ett högt tempo. Under tiden jag läser boken så ser jag ofta scenerna framför mig som på film - det är inte konstigt att ett flertal av Grishams böcker har blivit filmatiserade för de känns liksom naturliga i det formatet.
Processen är en historia om hur den lilla människan kämpar mot det stora bolaget, ett ofta representerat tema i Grishams böcker (som jag verkligen gillar!). Den är inte särskilt förutsägbar, den tar endel vändningar som man inte är med på så gång på gång skakas man liksom om litegranna. Gillar man rättegångs/advokatböcker så rekommenderar jag denna!

Finns att köpa här och här.

Tack så mycket, Albert Bonniers Förlag, för en riktigt bra recensionsbok!

Kommentarer

 1. Det är precis det där jag gillar med Grisham, den här boken vill jag gärna läsa också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag verkligen att du skall göra! :)

   Radera
 2. Gillar Grishams böcker som ofta speglar juridikens korridoren. han skriver superbra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, absolut - han är mycket duktig på att skildra hela rättssystemet i USA på ett begripligt sätt. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…