fredag 30 november 2012

Processen - John Grisham

David Zinc arbetar som advokat på den prestigefyllda advokatbyrån Rogan Rothberg. Han jobbar mer eller mindre dygnet runt och tjänar gott om pengar. En morgon, i hissen på väg upp till åttionde våningen där kontoret ligger, får han dock ett sammanbrott. Han bestämmer sig för att åka ned igen, gå därifrån och aldrig mera återvända.

En bit därifrån ligger den inte lika prestigefyllda tvåmansfirman Finley&Figg. Wally Figg och Oscar Finley är också advokater, och specialiserar sig på skilsmässomål, försäkringsärenden och liknande fall. Allt som är snabbt avklarat och ger dem tillräckligt med inkomst för att hålla huvudena över vattenytan. Wally är alltid på jakt efter "det stora målet", en masstämning som skall ge dem gott om klöver och göra dem attraktiva för nya klienter med större mål. En dag råkar han på ett case som verkar vara just ett sådant; en stor masstämning av ett läkemedelsföretag. I samma veva dyker David upp på den lilla byrån och söker arbete. Nu är de tre advokater varav åtminstone en har en examen från Harvard, och de är redo att ta sig an ett av de största läkemedelsföretagen i hela landet. Eller egentligen inte, men de tänker göra det ändå.

Jag gillar Grisham, han har ett pedagogiskt sätt att lotsa läsaren genom det snåriga och ofta ganska ologiska juridiska systemet i USA. Precis som hans tidigare böcker är Processen spännande, stundtals ganska så rolig och håller ett högt tempo. Under tiden jag läser boken så ser jag ofta scenerna framför mig som på film - det är inte konstigt att ett flertal av Grishams böcker har blivit filmatiserade för de känns liksom naturliga i det formatet.
Processen är en historia om hur den lilla människan kämpar mot det stora bolaget, ett ofta representerat tema i Grishams böcker (som jag verkligen gillar!). Den är inte särskilt förutsägbar, den tar endel vändningar som man inte är med på så gång på gång skakas man liksom om litegranna. Gillar man rättegångs/advokatböcker så rekommenderar jag denna!

Finns att köpa här och här.

Tack så mycket, Albert Bonniers Förlag, för en riktigt bra recensionsbok!

7 kommentarer:

 1. Det är precis det där jag gillar med Grisham, den här boken vill jag gärna läsa också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag verkligen att du skall göra! :)

   Radera
 2. Gillar Grishams böcker som ofta speglar juridikens korridoren. han skriver superbra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, absolut - han är mycket duktig på att skildra hela rättssystemet i USA på ett begripligt sätt. :)

   Radera