Fortsätt till huvudinnehåll

Det myllrar av liv på Grönland

Tunu - Kim Leine

På Grönland är det mört och kallt. Naturen är obeveklig, den är varken enkelt att leva i eller rik på mat. Mitt i det här bor det ett flertal originella personer och det är dessa som utgör stommen i berättelsen Tunu av Kim Leine. 

I centrum står den danska sjuksköterskan Jesper, han behandlar allt från skrapsår och graviditeter till frysskador tandvärk. Stormarna gör att det inte alltid går att evakuera patienterna till storstadens sjukhus utan han får vara kreativ. Han behandlar en HIV-positiv kvinna, en småväxt tjej som är havande, en man med lungcancer och Jesper söker själv desperat efter kärleken. 

Jag kan inte annat än säga att jag fullkomligt älskar den här boken. Miljön, de korta berättelserna ur flera olika karaktärers synvinkel och insynen i en värld som för mig är nära men ändå så långt bort. Som islänning är va van vid naturens hårda sida med stormar, kyla, vulkanutbrott och så vidare, men jag är från huvudstaden och känner inte till något om säljakt eller att ransonera med potatis efter säsong. På bokmässan sa Sjón att Grönland borde vara nästa heta nordiska stjärna på litteraturhimlen och jag kan inte annat än säga att jag vill ha mer. Det här är en helt ny kulturell värld för mig, det känns lite som att jag upptäckt en helt ny världsdel. Ska jag säga något negativt om den så stör jag mig en del på den extrema otro som finns i det här lilla samhället, jag vill inte tro att det skulle kunna vara så här utbrett som det är. 

Jag måste läsa mer av Kim Leine, det är en sak som är säker. 

Köp boken här eller här. 

Kommentarer

  1. Åh, den här vill jag gärna läsa. Jag läste Kalak av Leine till Bokmässan och älskade Grönlandsskildringen i den även om jag inte alltid förstod mig på huvudpersonen. Men den var klart läsvärd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Böckerx3/Metta26 november 2012 10:50

      Men så trevligt, synd att biblioteket inte hade fler böcker av honom här...

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo