måndag 19 november 2012

De bortglömda - Sara Blædel

I en skog nära Hvalsø hittar en skogsarbetare liket av en kvinna. Hon tycks ha förolyckats genom ett fall från en hög höjd. Skicket kvinnan är i tyder på att hon är uteliggare. Hon finns inte anmäld som försvunnen och kan inte återfinnas i några register, trots att halva hennes ansikte täcks av ett stort ärr som bör göra henne lätt att identifiera. När polisen till slut går ut till allmänheten med ett foto på kvinnan hör en äldre kvinna av sig. Hon identifierar kvinnan som Lisemette, en utvecklingsstörd flicka hon för många år sedan vårdat på en mentalinstitution.

Vid samma tidpunkt börjar en våldtäktsman/mördare härja i samma skog. Flera kvinnor hittas våldtagna och brutalt mördade i närheten av fyndplatsen för Lisemette.

När kriminalinspektör Louise Rick kontaktar den (nu nedlagda) institution där Lisemette vårdades börjar hon förstå att alltihop hänger samman, att det finns kopplingar mellan kvinnans liv på institutionen, hennes död samt de brutala överfall som nu sker.

Jag gillar denhär boken! Författaren väver skickligt ihop det case som Louise arbetar på med detaljer om Louises liv, om saker som hon har varit med om som dras upp igen på grund av utredningen. Jag blir verkligen indragen i storyn och vill fortsätta läsa. Boken innehåller dramatiska familjehemligheter, tragiska människoöden, kärlek, sorg och en hel del spänning. Jag är sugen på att läsa fler böcker om Louise Rick, detta är tydligen den sjunde boken, dock finns inte alla översatta till svenska. Synd, jag hoppas att även de andra kommer då jag inte känner mig sådär jättesugen på att ge mig på läsning på danska.

Om du vill köpa denna bok, finns den här och här.

Tack Massolit Förlag för en mycket bra recensionsbok!

2 kommentarer:

  1. Jag gillade den oxå!! Läser just nu Sara Blaedels bok Pulver, men tycker oxå det är jätte tråkigt att flertalet böcker inte finns översatta :/ för dansk läsning känns knepigt!

    SvaraRadera
  2. Ja, jag vet inte riktigt hur bra jag hänger med på danska - endel lär man ju förstå men det är många ord som verkligen är väldigt annorlunda på danska mot svenska. Håller tummarna att de översätter fler, antar att de väntar för att se hur bra de andra böckerna säljer först :)

    SvaraRadera