tisdag 13 november 2012

Bibliotekets katalog som app

Biblioteket hänger med i utvecklingen, man kan nämligen använda en del tjänster i en fin app!

Man kan söka i katalogen, man kan reservera och låna om sina böcker. Man kan favoritmarkera titlar som man är intresserad av. Det bästa av allt är att man kan skriva in sitt användarnamn (lånekortsnummer) och sin pinkod EN GÅNG och så sparas den. 

Jag har inte hunnit testa den så mycket men spontant känner jag att det är skönt att bara öppna appen om man är på språng eller sitter i TV-soffan om man vill kolla upp om en bok finns inne. 

Jag gör en testsökning på "Jonas Gardell" och får upp flera alternativ. Jag kan välja att bara se storstilade böcker, CD-bok, Talbok eller vanlig bok. Dock inga e-böcker, det som vore mest logiskt att söka i sin smartphone eller surfplatta? Jag antar att det antingen är problem med elib eller så har funktionen bara inte kommit. MP3-böcker finns inte heller, men det kan ju bero på att dessa inte går att lyssna på i annat än datorn? 

Jag har två lånade böcker just nu men jag kan tyvärr inte prova att låna om eftersom de är reserverade så jag kan tyvärr inte rapportera hur den funktionen ser ut just nu. Jag lyckades dock reservera en bok utan att jag visste om det, vilket ju visar på att det funkar men nu ville jag inte alls reservera den boken så det blev ju lite dumt. Hoppas jag slipper betala reservationsavgiften för den. 

Jag har provat appen med Skövde stadsbibliotek som förvalt bibliotek så det fungerar säkert olika för olika kommuner, det vore kul om någon annan har testat någon annanstans och kan svara i kommentarerna hur de tycker att det funkar. 

5 kommentarer:

 1. verkar himla jättebra! Hoppas kalmar anammar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du kollat om det finns eller inte?

   Radera
 2. Men åh, detta är ju jättebra! Laddar hem direkt!

  SvaraRadera
 3. Ser fram emot en testutvärdering av appen så småningom. :) Jag har fått till uppgift att efter årsskiftet bygga våra biblioteks webbsida med tillhörande app och samlar just nu på mig alla synpunkter jag kan komma över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad roligt! Jag har testat en del och jag tycker den är rätt bra. Lite otydlig i funktionerna då jag råkade reservera en bok utan att jag visste om det och nu har en skuld. Annars är det så klart synd att man inte ser e-böckerna eftersom jag gärna läser på min surfplatta.

   Radera