Fortsätt till huvudinnehåll

Speglarnas hemlighet

Flickan vid glastornet - Erika Vallin

Asrin är 12 år och bor med sin farmor i Stockholm, hennes föräldrar är försvunna. Intet ont anande släpas hon en kväll med till ett förfallet hus på Djurgården där hennes liv för alltid förändras. Hon går på den så kallade matteklubben, möter sina nya vänner Lima och Max och hon får reda på att det finns en värld bortom den vi lever i, en värld bakom de tre speglarna. Men vad är hennes roll i det här? Kan det vara så att hennes föräldrar inte är döda? Och vem är flickan hon skymtade i spegeln, som är så lik henne själv?

Det här är en fantastiskt spännande äventyrsberättelse i bästa Narnia-, Harry Potter- och Cirkelnanda. Det handlar om ungdomar med speciella förmågor och en hemlig värld som är parallell med vår egen. Det må saknas en del av Harry Potter-böckernas stämning och charm och en del av den här riktiga igenkänningskänslan från de komplexa karaktärerna i Engelsforstrilogin men den är ändå på god väg. Det är trots allt en klassisk fantasi, att speglar skulle vara porten till en annan värld, att det vi ser i vår badrumsspegel inte är en reflektion av vår egen utan är något helt eget. Och så är det otroligt spännande. Skuggor i speglar, vaga gestalter, hemliga tunnlar, hemliga sällskap och så klart alla dessa speglar, tavlor och statyer. 

Flickan vid glastornet slutar med en ny början, det är nämligen den första boken i en planerad trilogi. Den här första boken skrapar bara lite på ytan av detta parallella universum med hintar om vad som finns där, så det finns mycket kvar att utforska i kommande böcker. Jag hoppas trilogin blir riktigt bra i sin helhet, det är verkligen jättekul med fantasy för barn- och ungdomar i svensk miljö. 

Recensionsbok från B. Wahlströms via Booked. 

Köp boken här eller här. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo