söndag 14 oktober 2012

Speglarnas hemlighet

Flickan vid glastornet - Erika Vallin

Asrin är 12 år och bor med sin farmor i Stockholm, hennes föräldrar är försvunna. Intet ont anande släpas hon en kväll med till ett förfallet hus på Djurgården där hennes liv för alltid förändras. Hon går på den så kallade matteklubben, möter sina nya vänner Lima och Max och hon får reda på att det finns en värld bortom den vi lever i, en värld bakom de tre speglarna. Men vad är hennes roll i det här? Kan det vara så att hennes föräldrar inte är döda? Och vem är flickan hon skymtade i spegeln, som är så lik henne själv?

Det här är en fantastiskt spännande äventyrsberättelse i bästa Narnia-, Harry Potter- och Cirkelnanda. Det handlar om ungdomar med speciella förmågor och en hemlig värld som är parallell med vår egen. Det må saknas en del av Harry Potter-böckernas stämning och charm och en del av den här riktiga igenkänningskänslan från de komplexa karaktärerna i Engelsforstrilogin men den är ändå på god väg. Det är trots allt en klassisk fantasi, att speglar skulle vara porten till en annan värld, att det vi ser i vår badrumsspegel inte är en reflektion av vår egen utan är något helt eget. Och så är det otroligt spännande. Skuggor i speglar, vaga gestalter, hemliga tunnlar, hemliga sällskap och så klart alla dessa speglar, tavlor och statyer. 

Flickan vid glastornet slutar med en ny början, det är nämligen den första boken i en planerad trilogi. Den här första boken skrapar bara lite på ytan av detta parallella universum med hintar om vad som finns där, så det finns mycket kvar att utforska i kommande böcker. Jag hoppas trilogin blir riktigt bra i sin helhet, det är verkligen jättekul med fantasy för barn- och ungdomar i svensk miljö. 

Recensionsbok från B. Wahlströms via Booked

Köp boken här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar