onsdag 3 oktober 2012

Post bokmässeinsikter

Ja jag vet, bokmässan är över och vi borde sluta tjata om den men jag insåg en sak under mässan, nämligen att jag gillar nordiska författarinnor. När man gillar en bok här och en bok där så är det svårt att se något samband, men nu när det var nordiskt tema på mässan så knöts det ihop lite för mig. Kolla här:

Hanne Örstavik - Ung norska som jag tyckt om i ungefär ett decennium. Jag har nämnt henne i inlägg här, här och här samt haft med henne i en julkalender och tipsat om henne i en tipstävling. Jag missade henne på mässan för det krockade med ett om isländsk litteratur som helt enkelt var mer lockande, tyvärr. 

Trude Marstein - Ung norska som vi först läste i bokcirkeln, som jag skrev om här, och när jag läste en andra bok av henne insåg jag att jag fallit pladask. Jag lyssnade på henne på bokmässan i ett seminarie som jag livebloggade och jag gillade henne ännu mer. 

Sara Stridsberg - Kärlek vid första ögonkastet när jag läste Drömfakulteten och det blev inte sämre när jag läste Happy Sally eller Medealand. jag håller medvetet på Darling river för att dra ut på Stridsberg så länge det går. Även hon var med i julkalendern och hon har varit med både här och här

Sofi Oksanen - Ung finska med ett fantastiskt språk. Jag sträckläste Utrensning när jag var på semester i Egypten. Den är hemsk men otroligt bra. Även Oksanen har varit med i julkalendern och jag skrev om henne här och på bokmässan 2011 skrev jag om henne här

Nya bekanskaper:

Merethe Lindström - Årets Nordiska rådetpristagare även hon en ung kvinna från Norge. Jag köpte hennes bok Dagar i tystnadens historia i Weylers monter och hennes novell hos Novellix på mässan och jag skrev om henne på mässans invigning här och om hennes deltagande i Babel här. 

Kirsten Hammann - Hon var på samma seminarium som Trude Marstein ovan och hennes senaste roman Se på mig verkar vara lite i samma stil som Marsteins senaste, som Hammann för övrigt älskade. Lite kul att Marsten faktiskt översatt danska Hammans roman till norska också, bådar ju gott. 

Rosa Liksom (eller Anni Ylävaara) - finsk författarinna vars roman Kupé nr 6 nyligen kommit på svenska. Jag missade henne helt på mässan men har sedan ett tag varit nyfiken på henne. 

Det finns säkert jättemånga fler som finns eller kan komma upp på min "Älskar allt människan gör"-lista men det här räcker nog för att påvisa sambandet i alla fall, eller vad tycker ni?

2 kommentarer: