torsdag 11 oktober 2012

Mo Yan och jag

På bokmässan stod jag och höll i kinesen Mo Yans bok Ximen Nao och hans sju liv i förlaget Tranans monter. Flera gånger. Den är väldigt tjock och väldigt tung så när jag väl bestämt mig för att jag orkade släpa hem den så var den slutsåld. Bu och tji fick jag. 

Igår kom det upp ett Twitterkonto i Svenska Akademiens namn och en tweet om att Mo Yan vunnit Nobelpriset i litteratur 2012. Vissa gick på det, de flesta undrade vad fan det var frågan om. 

Idag gick jag till biblioteket och letade efter de två böcker av Mo Yan som de hade, men de stod inte i hyllorna även om de stod med status "inne" i deras databas. Jag har de senaste veckorna haft en vag känsla av att han skulle vinna, även om jag hoppades på en kvinna från mellanöstern. 

På plats på biblioteket strax före 13:00 är det helt plötsligt en massa folk som vill ha hjälp med att hitta böcker, bibliotekarien får till slut be kunden vänta för att vi måste använda datorn för att se på tillkännagivandet av nobelpriset. Jag blir så klart förvånad över att det är just Mo Yan och att jag kände till honom. Folk ropar ut "Hur stavas det?" för att hitta honom i databasen. Biblioteket konstaterar, precis som jag, att hans böcker är spårlöst borta. De finns inte i hyllorna och biblioteket har inget att erbjuda de låntagare som är sugna. Väldigt tråkigt. 

Jag har lagt in en beställning på nätet och förhandsbokat en titel till Kindle så vi får se vad man får tag i. 

Jag har i alla fall blivit fotad och intervjuad av två olika tidningar och lovat att det kommer bli en bokcirkel gällande någon av Mo Yans böcker på biblioteket under våren.

Motiveringen lyder: "som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid".

Jag måste säga att ett "Jaha" lade sig över mig och jag blev lite besviken över att inte bli helt överraskad. Men jag är otroligt fascinerad av kinesisk litteratur, jag älskar Su Tong och Yiyun Li så jag hoppas på ännu en favorit i Mo Yan. 

3 kommentarer:

  1. så kan det gå, du var närmare än jag :)

    SvaraRadera
  2. Helt galet! Vem har tagit dem liksom? Och när? Mycket mystiskt.

    SvaraRadera