måndag 15 oktober 2012

Kärlek, desperation, ångest och ett språk som lever ett eget liv

Huden är det elastiska hölje som omsluter hela lekamen - Björn Rasmussen

Björn bor på en ridskola med två bröder och sin mor. Han kämpar med självdestruktiva tankar och med att dölja sin homosexualitet som ständigt gör sig påmind och han förälskar sig i sin 20 år äldre ridlärare. 

Det här är en otroligt märklig bok. Den är skriven som någon slags dagbok med både intima detaljer och ett ocensurerat tankeflöde med upprepningar och halvfärdiga meningar. Ett otroligt eget och poetiskt språk, med ett fantastiskt bildspråk, varvas med raka och ärliga formuleringar. Jag läste någonstans att Femtio nyanser-böckerna kunde slänga sig i väggen jämför med BDSM-scenerna i den här, jag har inte läst  någon av E.L. James böcker men jag kan nästan hålla med ändå. Det är inga vackra bilder och tankar, men den förvirrande och förtryckta sexualiteten i Björns liv rättfärdigar på något sätt dessa tankar och behov. Det är inte något obefogat övervåld eller liknande. 

Det är som sagt en mycket utlämnande och intim skildring av en ung mans våndor. Det är oerhört gripande bilder av en ung kille som lever ut sina sexuella behov i ett näst intill besatt tillstånd och skär sig själv i stunder av förblindande kärlekslängtan. Det är klart och tydligt att Björn är en man och att han åtrår andra män, men samtidigt finns det en diskussion om kön och något slags dubbelkön som en del i förvirringen över identitet i huvudpersonens varande. Jag får en vag minnesbild av att läsa om Tintomara i Almqvists Drottningens juvelsmycke, men nu är det tio år sedan jag läste den så jag gör inga ingående analyser här. Björn försöker hitta sig själv i en förvriden värld och han vänder på många stenar (och språkformuleringar) i sitt sökande. 

Det här är en gripande och utlämnande berättelse med ett helt eget sätt att nyttja språket.Och jag tycker verkligen om den. 

Recex från Lethe förlag

Köp boken här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar