Fortsätt till huvudinnehåll

Eldnatt - Yrsa Sigurdardottir

Ett vårdhem för gravt handikappade människor brinner ned, och en ung man med Downs Syndrom - och den ende överlevande - blir dömd till mordbrand. Han hamnar på en rättspsykiatrisk anstalt tillsammans med bland annat en pedofil vid namn Josteinn. Advokat Thóra Gudmundsdóttir kontaktas av Josteinn, då han vill att hon skall ta upp fallet på nytt på hans bekostnad. Han är nämligen säker på att den dömde är oskyldig, men han är väldigt kryptisk vad gäller sitt eget intresse i fallet. Varför vill en ond, egoistisk, psykiskt störd människa plötsligt hjälpa en oskyldigt dömd man? Vad vinner han på det?

Jag fastnar ganska snabbt i Eldnatt, den är spännande och fallet är verkligen ett mysterium. Boken har även en hel del övernaturliga inslag, vilket jag gillar skarpt. Kombinationen deckare och thriller är lite som vaniljglass i kombination med chokladglass för mig, två smaker som är fantastiska var för sig men som blir ännu bättre när de blandas. Det enda jag saknar är en psykologisk dimension hos karaktärerna, att de vore mer komplicerade och inte så svartvita - särskilt pedofilen som enligt mig är den intressantaste karaktären. Missförstå mig rätt nu; jag är inte intresserad av pedofiler i allmänhet, men jag gillar böcker där den onda/onde är komplex och har sidor som man känner med. Jag tycker om att få en komplicerad relation till skurkarna i böckerna. Något som jag dock tycker är mycket intressant är att man får inblick i samhället i Island, och inte minst den ekonomiska situationen där. Jag vet inte alls mycket om Island även fast jag i viss mån är fascinerad av det mytomspunna landet med sin dramatiska natur - gejsrar, vulkaner (och islandshästar, jag är en hästtjej av stora mått!), så det är väldigt kul att genom en bok få resa dit.

Du finner boken Eldnatt bland annat här och här.

Ett stort tack till Modernista för recensionsboken!

Kommentarer

  1. Låter spännande! Jag ska hålla utkik efter den här boken.

    SvaraRadera
  2. Ja, det tycker jag definitivt att du skall göra! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.