onsdag 10 oktober 2012

Eldnatt - Yrsa Sigurdardottir

Ett vårdhem för gravt handikappade människor brinner ned, och en ung man med Downs Syndrom - och den ende överlevande - blir dömd till mordbrand. Han hamnar på en rättspsykiatrisk anstalt tillsammans med bland annat en pedofil vid namn Josteinn. Advokat Thóra Gudmundsdóttir kontaktas av Josteinn, då han vill att hon skall ta upp fallet på nytt på hans bekostnad. Han är nämligen säker på att den dömde är oskyldig, men han är väldigt kryptisk vad gäller sitt eget intresse i fallet. Varför vill en ond, egoistisk, psykiskt störd människa plötsligt hjälpa en oskyldigt dömd man? Vad vinner han på det?

Jag fastnar ganska snabbt i Eldnatt, den är spännande och fallet är verkligen ett mysterium. Boken har även en hel del övernaturliga inslag, vilket jag gillar skarpt. Kombinationen deckare och thriller är lite som vaniljglass i kombination med chokladglass för mig, två smaker som är fantastiska var för sig men som blir ännu bättre när de blandas. Det enda jag saknar är en psykologisk dimension hos karaktärerna, att de vore mer komplicerade och inte så svartvita - särskilt pedofilen som enligt mig är den intressantaste karaktären. Missförstå mig rätt nu; jag är inte intresserad av pedofiler i allmänhet, men jag gillar böcker där den onda/onde är komplex och har sidor som man känner med. Jag tycker om att få en komplicerad relation till skurkarna i böckerna. Något som jag dock tycker är mycket intressant är att man får inblick i samhället i Island, och inte minst den ekonomiska situationen där. Jag vet inte alls mycket om Island även fast jag i viss mån är fascinerad av det mytomspunna landet med sin dramatiska natur - gejsrar, vulkaner (och islandshästar, jag är en hästtjej av stora mått!), så det är väldigt kul att genom en bok få resa dit.

Du finner boken Eldnatt bland annat här och här.

Ett stort tack till Modernista för recensionsboken!

2 kommentarer:

  1. Låter spännande! Jag ska hålla utkik efter den här boken.

    SvaraRadera
  2. Ja, det tycker jag definitivt att du skall göra! :)

    SvaraRadera