Fortsätt till huvudinnehåll

Eldnatt - Yrsa Sigurdardottir

Ett vårdhem för gravt handikappade människor brinner ned, och en ung man med Downs Syndrom - och den ende överlevande - blir dömd till mordbrand. Han hamnar på en rättspsykiatrisk anstalt tillsammans med bland annat en pedofil vid namn Josteinn. Advokat Thóra Gudmundsdóttir kontaktas av Josteinn, då han vill att hon skall ta upp fallet på nytt på hans bekostnad. Han är nämligen säker på att den dömde är oskyldig, men han är väldigt kryptisk vad gäller sitt eget intresse i fallet. Varför vill en ond, egoistisk, psykiskt störd människa plötsligt hjälpa en oskyldigt dömd man? Vad vinner han på det?

Jag fastnar ganska snabbt i Eldnatt, den är spännande och fallet är verkligen ett mysterium. Boken har även en hel del övernaturliga inslag, vilket jag gillar skarpt. Kombinationen deckare och thriller är lite som vaniljglass i kombination med chokladglass för mig, två smaker som är fantastiska var för sig men som blir ännu bättre när de blandas. Det enda jag saknar är en psykologisk dimension hos karaktärerna, att de vore mer komplicerade och inte så svartvita - särskilt pedofilen som enligt mig är den intressantaste karaktären. Missförstå mig rätt nu; jag är inte intresserad av pedofiler i allmänhet, men jag gillar böcker där den onda/onde är komplex och har sidor som man känner med. Jag tycker om att få en komplicerad relation till skurkarna i böckerna. Något som jag dock tycker är mycket intressant är att man får inblick i samhället i Island, och inte minst den ekonomiska situationen där. Jag vet inte alls mycket om Island även fast jag i viss mån är fascinerad av det mytomspunna landet med sin dramatiska natur - gejsrar, vulkaner (och islandshästar, jag är en hästtjej av stora mått!), så det är väldigt kul att genom en bok få resa dit.

Du finner boken Eldnatt bland annat här och här.

Ett stort tack till Modernista för recensionsboken!

Kommentarer

  1. Låter spännande! Jag ska hålla utkik efter den här boken.

    SvaraRadera
  2. Ja, det tycker jag definitivt att du skall göra! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…