måndag 29 oktober 2012

Droger, våld, droger, alkohol, droger och en väg ut

Tusen små bitar - James Frey

James vaknar upp på ett flygplan, han har ett hål i kinden och har flera tänder utslagna men han vet inte hur han hamnade där. Hans föräldrar håller på att skicka honom till ett behandlingshem för drogberoende för att rädda hans liv. James är bara 23 år gammal men har varit narkoman i över ett decennium. Han kan inte sova utan att dricka, han livnär sig på att sälja droger, han spyr flera gånger varje dag och han är efterlyst i tre stater. 

Det här är, som de flesta vet, en bok med en rätt speciell historia. Den gavs först ut som en självbiografi, min kopia är utgiven av Bonnier fakta, James Frey var med på Oprah, blev hyllad och sålde miljoner exemplar. Det är inte särskilt svårt att lista ut att han inte längre var så populär efter att han erkände att historien är helt påhittad. 

Men spelar det någon roll då? Det är enormt gripande och rå berättelse. Den förskönar ingenting utan beskriver drogberoendets sämsta sidor helt öppet. Den beskriver den svåra vägen tillbaka till ett normalt liv och den ger hopp. För mig spelar det faktiskt ingen större roll att den är påhittad, jag känner inte James Frey och jag hade nog sett på berättelsen ungefär likadant ifall den var hans egen, men jag förstår kanske inte riktigt varför han var tvungen att säga att den handlade om honom. Ville han provocera? Hade berättelsen inte slagit så hårt utan självbiografi-stämpeln? Jag blir i vilket fall berörd av kräkningscener, tandläkarscener och av de anhöriga som gör alt för att stötta sina nära och kära. Den är dock något lång, över 500 sidor och det händer inte jätte mycket, det är lite upprepande men aldrig tråkigt. 

Köp boken här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar