Fortsätt till huvudinnehåll

Droger, våld, droger, alkohol, droger och en väg ut

Tusen små bitar - James Frey

James vaknar upp på ett flygplan, han har ett hål i kinden och har flera tänder utslagna men han vet inte hur han hamnade där. Hans föräldrar håller på att skicka honom till ett behandlingshem för drogberoende för att rädda hans liv. James är bara 23 år gammal men har varit narkoman i över ett decennium. Han kan inte sova utan att dricka, han livnär sig på att sälja droger, han spyr flera gånger varje dag och han är efterlyst i tre stater. 

Det här är, som de flesta vet, en bok med en rätt speciell historia. Den gavs först ut som en självbiografi, min kopia är utgiven av Bonnier fakta, James Frey var med på Oprah, blev hyllad och sålde miljoner exemplar. Det är inte särskilt svårt att lista ut att han inte längre var så populär efter att han erkände att historien är helt påhittad. 

Men spelar det någon roll då? Det är enormt gripande och rå berättelse. Den förskönar ingenting utan beskriver drogberoendets sämsta sidor helt öppet. Den beskriver den svåra vägen tillbaka till ett normalt liv och den ger hopp. För mig spelar det faktiskt ingen större roll att den är påhittad, jag känner inte James Frey och jag hade nog sett på berättelsen ungefär likadant ifall den var hans egen, men jag förstår kanske inte riktigt varför han var tvungen att säga att den handlade om honom. Ville han provocera? Hade berättelsen inte slagit så hårt utan självbiografi-stämpeln? Jag blir i vilket fall berörd av kräkningscener, tandläkarscener och av de anhöriga som gör alt för att stötta sina nära och kära. Den är dock något lång, över 500 sidor och det händer inte jätte mycket, det är lite upprepande men aldrig tråkigt. 

Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…