måndag 22 oktober 2012

Augustnomineringar 2012

Ja det här året blev vi nog smått förvånade allihop, det var en salig blandning titlar. Kanske borde vi ha sett Ramqvist, Gardell och Khemiri (som tydligen glömts av sitt förlag). Och borde inte Gilla böcker ha med någon i barn- och ungdomskategorin? Och vad tusan gör Zlatan på listan? Här är de nominerade:

Årets svenska skönlitterära bok
En storm från paradiset - Johannes Anyuru
Ingenbarnsland - Eija Hetekivi Olsson
Sång till den storm som ska komma - Peter Fröberg Idling
Springa med åror - Cilla Naumann
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz - Göran Rosenberg
Medealand och andra pjäser - Sara Stridsberg

Årets svenska fackbok
Det enda könet - Katrine Kielos
Ur regnskogens skugga - James Dobreff, Anre Jönsson och Helene Schmitz
Det står ett rum här och väntar på dig. Berättelsen om Raoul Wallenberg - Ingrid Carlberg
Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid - Martin Gelin
Jag är Zlatan Ihrahimovic. Min historia - Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz
Sanningens vägar. Anne Charlotte Leffners liv och dikt - Monica Lauritzen
Årets svenska barn- och ungdomslitteratur
Only väg is upp - Emmy Abrahamsson
Jag blundar och önskar mig något - Moa-Lina Croall
Jag älskar Manne - Pija Lindenbaum
Elin under havet - Sofia Malmberg
Jag är världen - Mårten Melin
A B C å allt om D - Nina Ulmaja
Som ni ser så har jag läst en enda, Stridsbergs Medealand, som jag älskade. Oh well, det är bara till att börja bekanta sig med dessa möjliga augustvinnare på en gång. Jag lyckades roffa åt mig Anyurus bok samt Ingebarnsland på biblioteket (som jag själv fick leta upp på reservvagnar och tipshyllor), allt annat fanns inte eller var redan utlånat. Lite skönt det då dessa två faktiskt kändes intressantast för min del. Jag är inte så sugen på Rosenbergs bok men både Fröberg Idling och Naumann är intressanta. Även Barn- och ungdomskategorin är så klart spännande, den som lockar mest är Only väg is upp. Jag är ganska kass på att läsa fackklassen så där kanske jag inte ens ska börja rota. 
26:e november tillkännages de tre vinnarna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar