Fortsätt till huvudinnehåll

Augustnomineringar 2012

Ja det här året blev vi nog smått förvånade allihop, det var en salig blandning titlar. Kanske borde vi ha sett Ramqvist, Gardell och Khemiri (som tydligen glömts av sitt förlag). Och borde inte Gilla böcker ha med någon i barn- och ungdomskategorin? Och vad tusan gör Zlatan på listan? Här är de nominerade:

Årets svenska skönlitterära bok
En storm från paradiset - Johannes Anyuru
Ingenbarnsland - Eija Hetekivi Olsson
Sång till den storm som ska komma - Peter Fröberg Idling
Springa med åror - Cilla Naumann
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz - Göran Rosenberg
Medealand och andra pjäser - Sara Stridsberg

Årets svenska fackbok
Det enda könet - Katrine Kielos
Ur regnskogens skugga - James Dobreff, Anre Jönsson och Helene Schmitz
Det står ett rum här och väntar på dig. Berättelsen om Raoul Wallenberg - Ingrid Carlberg
Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid - Martin Gelin
Jag är Zlatan Ihrahimovic. Min historia - Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz
Sanningens vägar. Anne Charlotte Leffners liv och dikt - Monica Lauritzen
Årets svenska barn- och ungdomslitteratur
Only väg is upp - Emmy Abrahamsson
Jag blundar och önskar mig något - Moa-Lina Croall
Jag älskar Manne - Pija Lindenbaum
Elin under havet - Sofia Malmberg
Jag är världen - Mårten Melin
A B C å allt om D - Nina Ulmaja
Som ni ser så har jag läst en enda, Stridsbergs Medealand, som jag älskade. Oh well, det är bara till att börja bekanta sig med dessa möjliga augustvinnare på en gång. Jag lyckades roffa åt mig Anyurus bok samt Ingebarnsland på biblioteket (som jag själv fick leta upp på reservvagnar och tipshyllor), allt annat fanns inte eller var redan utlånat. Lite skönt det då dessa två faktiskt kändes intressantast för min del. Jag är inte så sugen på Rosenbergs bok men både Fröberg Idling och Naumann är intressanta. Även Barn- och ungdomskategorin är så klart spännande, den som lockar mest är Only väg is upp. Jag är ganska kass på att läsa fackklassen så där kanske jag inte ens ska börja rota. 
26:e november tillkännages de tre vinnarna. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.