Fortsätt till huvudinnehåll

Är gräset grönare på andra sidan Atlanten?

Brooklyn - Colm Tóibín

Elilis får ett jobb i en lokal butik men känner att det inte räcker till för att försörja sig. Det är 50-tal i en liten by i sydöstra Irland, hennes pappa har dött och hennes mamma lever på en knaper pension. Flera ungdomar i Eilis ålder beger sig till det förlovade landet i öst, Eilis far till New York för att arbeta. Ensam och långt hemifrån får hon en knagglig start men kvällskurser i bokföring på Brooklyn College och senare ett möte med en ung italienare ger henne nya förhoppningar i livet. 

Det bästa med den här romanen är kanske inte berättelse, den har man väl hört förut, utan Tóibíns fantastiska sätt att skildra ensamhten, utsattheten, utanförskapet, tvetydiga känslor och sorg. Jag kan riktigt känna med Eilis när hon sitter ensam på den här båten över till USA, hon är sjösjuk och kommer inte in på toaletten, helt ensam i världen. När hon träffar italienaren Tony beskrivs en ganska komplex relation, med olika kulturer och seder, och det är precis så det är. En relation är aldrig enkel, det är svårt att vara på samma relationsnivå som någon annan. Eilis tycker att de går lite snabbt fram men vill inte säga något för att han inte ska bli sårad. Och Tóibín lyckas verkligen få fram den här känslan av val mellan plikt och eget liv. Ska hon ta hand om sin mor? Ska hon gifta sig med Tony? Vi gör många val i livet, ibland tar vi den enkla vägen och ibland inte. Ibland låter vi någon annans vilja styra och ibland gör vi som vi själva vill. Det är mycket med det världsliga.

Det här är verkligen en roman som först sjönk in och blev intressant först när man läst klart och lagt den ifrån sig, det kräver liksom helheten för att man ska känna att det är bra. Jag var ganska ointresserad och funderade över vad det här egentligen skulle vara bra för under själva läsandet, mennu efteråt är jag imponerad!

Jag tycker att det här är en ganska tjejig roman, den tilltalar nog fler kvinnor än män känner jag, även om det inte är någon chicklitt på något sätt. Jag lyssnade på Colm Tóibín ett par gånger på Bokmässan förra helgen och det är rätt fascinerande att en rund homosexuell gubbe skrivit en så ingående tjejkänslobok. Han är verkligen en mästerlig berättare, det ska bli mycket intressant att läsa mer av honom. Jag är särskilt nyfiken på novellsamlingen Mother and sons, vars sista novell kommit ut som kortroman på svenska med namnet En lång vinter, och The empty family. Och så klart romanen om Henry James, The Master

Köp boken här eller här

Kommentarer

  1. nej, inte ens andra sida Östersjön... Colm Tóibíns bok ska jag läsa.

    SvaraRadera
  2. Låter som en bok att prova sig på!

    SvaraRadera
  3. Jag håller verkligen med dig, att det här är en bok som blir bättre efter det att man har läst den. Jag var otålig ibland under läsningen, men det går inte att peka på något som inte borde vara med. (Och scenen med julfesten … den var ändå rätt gripande omedelbart!) // Erik Andersson

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…