onsdag 8 augusti 2012

TRE på TRE - mina böcker

Igår utlovade jag en trio i isländsk litteratur och det var riktigt svårt att välja enbart tre för jag har betydligt fler än så på läslistan. Men jag följde magkänslan och kom fram till att följande lockar mig just nu: 

The GreenhouseAudur Ava Olafsdottir

Lobbi bestämmer sig för att lämna allt och åka ut på landet när hans mamma dör. Han vill fortsätta med hennes intresse för rosor. När han restaurerar en trädgård i ett kloster kommer en kvinna på besök, som han tydligen har ett barn med, och han börjar fundera på faderskap och livet i allmänhet. Det handlar helt enkelt om att inse att det är det vardagliga som gör livet extraordinärt. 

The Hitman's guide to housecleaning - Hallgrímur Helgason

Författaren till 101 Reykjavík har skrivit en bok om en man som kallas Toxic som är yrkesmördare. Han dödar fel kille och tvingas fly från den kroatiska maffian i New York och hamnar i Reykjavik förklädd till en sådan där amerikan som predikar den kristna tron på TV. Han får helt enkelt acceptera ett helt nytt liv, men klarar han av att hålla det förflutna dolt?

Måsarnas skratt - Kristín Marja Baldursdóttir

Freyja återvänder från Amerika till Island då hon blivit änka. Hon vänder upp och ner på livet i en liten fiskeby, både män och kvinnor fascineras av hennes blå ögon, hennes långa svarta hår och av hennes röda läppar. Freyjas kusinbarn Agga anar dock oråd när ett oväntat dödsfall inträffar. Det utlovas svart humor, mästerliga personporträtt och miljöskildringar laddade med mystik. 

Tveksamt om jag kommer hinna läsa den första boken redan i september, det kommer trots allt vansinnigt mycket nya böcker att recensera då, men jag ska göra mitt bästa. Och jag hoppas att ni inte halshugger mig om jag råkar byta ut någon av mina tre utvalda böcker till en annan, det skulle vara lite typiskt mig. 


6 kommentarer:

 1. Tack för dessa boktips! Det är så spännande att få veta lite om isländsk litteratur- inte är man bortskämd med sådan, inte. "The Greenhouse" skriver jag upp direkt. Än en gång tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Jag blir faktiskt riktigt pepp på att läsa isländskt nu känner jag. Synd bara att man har så lite tid och så många böcker...

   Radera
 2. Mycket spännande val, ser fram emot dina tankar om dem sen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag hoppas att jag kommer kunna slutföra utmaningen också ;)

   Radera