Fortsätt till huvudinnehåll

TRE på TRE - mina böcker

Igår utlovade jag en trio i isländsk litteratur och det var riktigt svårt att välja enbart tre för jag har betydligt fler än så på läslistan. Men jag följde magkänslan och kom fram till att följande lockar mig just nu: 

The GreenhouseAudur Ava Olafsdottir

Lobbi bestämmer sig för att lämna allt och åka ut på landet när hans mamma dör. Han vill fortsätta med hennes intresse för rosor. När han restaurerar en trädgård i ett kloster kommer en kvinna på besök, som han tydligen har ett barn med, och han börjar fundera på faderskap och livet i allmänhet. Det handlar helt enkelt om att inse att det är det vardagliga som gör livet extraordinärt. 

The Hitman's guide to housecleaning - Hallgrímur Helgason

Författaren till 101 Reykjavík har skrivit en bok om en man som kallas Toxic som är yrkesmördare. Han dödar fel kille och tvingas fly från den kroatiska maffian i New York och hamnar i Reykjavik förklädd till en sådan där amerikan som predikar den kristna tron på TV. Han får helt enkelt acceptera ett helt nytt liv, men klarar han av att hålla det förflutna dolt?

Måsarnas skratt - Kristín Marja Baldursdóttir

Freyja återvänder från Amerika till Island då hon blivit änka. Hon vänder upp och ner på livet i en liten fiskeby, både män och kvinnor fascineras av hennes blå ögon, hennes långa svarta hår och av hennes röda läppar. Freyjas kusinbarn Agga anar dock oråd när ett oväntat dödsfall inträffar. Det utlovas svart humor, mästerliga personporträtt och miljöskildringar laddade med mystik. 

Tveksamt om jag kommer hinna läsa den första boken redan i september, det kommer trots allt vansinnigt mycket nya böcker att recensera då, men jag ska göra mitt bästa. Och jag hoppas att ni inte halshugger mig om jag råkar byta ut någon av mina tre utvalda böcker till en annan, det skulle vara lite typiskt mig. 


Kommentarer

 1. Tack för dessa boktips! Det är så spännande att få veta lite om isländsk litteratur- inte är man bortskämd med sådan, inte. "The Greenhouse" skriver jag upp direkt. Än en gång tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Jag blir faktiskt riktigt pepp på att läsa isländskt nu känner jag. Synd bara att man har så lite tid och så många böcker...

   Radera
 2. Mycket spännande val, ser fram emot dina tankar om dem sen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag hoppas att jag kommer kunna slutföra utmaningen också ;)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…