lördag 25 augusti 2012

Steinunn Sigurðardóttir

bild från steinunn.net
Årets tema på bokmässan i Göteborg är, som ni säkert redan vet, "Norden" och jag blir lite nyfiken på den isländska författarinnan Steinunn Sigurðardóttir och vill således gärna dela med mig av det till er. 

Steinunn är en på Island välkänd författarinna sedan debuten på 80-talet. Hon har studerat och arbetat på flera olika platser i världen. Hon började skriva poesi och noveller men hennes stora genombrott kom 1995 då hon vann Islands litteraturpris för bästa isländska roman för boken Hjärttrakten. Den handlar om en ensamstående mors komplicerade förhållande till sin tonårsdotter och som bestämmer sig för att flytta till östra Island för att rädda dottern från knark, sprit och brottslighet. Det blir något av en roadmovie-berättelse då de tar sig från Reykjavik österut till mammans släktingar. 

En annan intressant roman är Tidstjuven från 1997 där två lärare, med helt olika liv, förälskar sig i varandra och Steinunn har varvat poesi med prosa. Den romanen har dessutom filmatiserats, i Frankrike av alla ställen, med titeln Le voleur de vie

Det är inte enkelt att få fatt i en bok av Steinunn Sigurðardóttir i bokhandlarna, men det mesta utgivet på svenska går lätt att få tag i på biblioteket och på Bokbörsen. Vill ni lyssna på henne på bokmässan så deltar hon i seminarierna Finns Norden? torsdagen 27/9 kl 15:00 och Dublin & Reykjavík: Litterära städer lördagen 29/9 kl 13:00. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar