onsdag 15 augusti 2012

Om att läsa på iPad

Jag var länge en motståndare till e-böcker, mest för att jag nog inte riktigt visste hur bra det kan vara. Jag såg framför mig att man hade en dyr surfplatta att läsa på som lyser och blänker i solen och som så klart innehåller störande moment så som spel och internet. Och så måste man ladda den, jämt. 

Sedan upptäckte jag läsplattan, det vill säga e-ink, och mer specifikt så blev jag presenterad för Kindle. Den har ingen belysning, den håller en laddning i en månad och den är ultralätt. Den har en liten internetfunktion, nog för att man ska kunna ta emot sin bok när man klickat hem den hos Amazon. Den är helt fantastisk när man reser, man kan ta med sig tusentals böcker och således aldrig känna att man ska få slut på böcker att läsa. 

Men den har så klart sina begränsningar. Det går att lägga över böcker som inte är från Amazon, det går alldeles utmärkt att konvertera till exempel ePub men jag har lite svårigheter med PDF. Antingen så hamnar en massa sidhuvuden mitt i texten och numreringen likaså, eller så saknas det rader.  I bästa fall får jag läsa den i pyttelitet format. 

Jag har tidigare inte varit intresserad av iPad, vi har två Macbooks, två stationära datorer, två Kindle och iPhones, inte för att på något sätt skryta men det räcker gott och väl. Men sambon läser mer än gärna på iPad:en och sa lite skadeglatt att det går utmärkt att läsa PDF på den, så jag testade. 

Förutom de uppenbara problemen med att dela på en iPad, så fungerar det helt okej. Visst den vägen ton jämfört med Kindle, men den väger ju inte lika mycket som en riktig tegelsten till bok. Man kan läsa på den utan att tända lampan, även om jag så klart föredrar att läsa med ljus. Det funkar fint att bläddra, även om jag råkade bläddra av misstag flera gånger när jag skulle putsa bort något fingeravtryck på skärmen.

Det enda som verkligen störde mig var att jag kände mig lite efterbliven för att boksidorna blir ju helt gigantiska på den stora skärmen, men hellre det än den där pyttetexten som PDF skapar på Kindle. 

Vilken bok jag läste? Ja det var Rosengädda, nästa! av Emma Hamberg, recension av den kommer upp 22/8. 

3 kommentarer:

  1. Du är härmed utmanad. ;) Kolla in min blogg:
    http://bokodysse.blogspot.se/2012/08/utmaning-8-faktavanor-om-dig-sjalv.html

    SvaraRadera
  2. Jag har ju den stora Kindlen, DX och på den fungerar PDF-helt klanderfritt. Har läst flera PDF-böcker på den redan utan problem. Senast Rosengädda, nästa:)

    SvaraRadera