Fortsätt till huvudinnehåll

Höstens bokutgivning på svenska - del 6

Ni har väl inte missat det lilla förlaget Novellix som ger ut noveller i fickformat? Bland höstens novellförfattare finns bland andra Klas Östergren, Karin Ström, Malte Persson, Linda Olsson, Dogge Doggelito och Ulrika Kärnborg. Dessutom utlovas det en nordisk fyra lagom till bokmässan, förra årets tyska fyra var en riktig hit!

Ett annat favoritförlag är Sekwa som främst ger ut litteratur skriven av unga franskspråkiga kvinnor. Deras höst bjuder på:

Nathalie - en delikat historia av David Foenkinos, som visserligen är en man, men det handlar om vardaglig kärlek och sorg. Hanjämförs med Muriel Barbery och Nick Hornby, men jag får även en känsla av likheter med favoriter Anna Gavalda. Boken har även filmatiserats med den franska storstjärnan Audrey Tautou som Nathalie och grå i detta nu på biograferna. Boken kommer ut i augusti.

Drömmen om en bro av Maylis de Kerangal är en bok som jag spanat på ganska länge. Den utspelar sig i en fiktiv stad i Kalifornien där borgmästaren får en galen idé om att bygga en bro och runt bygget möts olika människor med olika drömmar för att bygga den. Jag har nyligen varit i San Fransisco och kollat på Golden Gate-bron så jag känner ett stort sug efter att läsa den här och den kommer ut i september.

Kod 400 av Sophie Divry är en bok om böcker och kärleken till böcker. Huvudpersonen är en bibliotekarie på ett landsortsbibliotek. Boken kommer ut i september.

I november ger Sekwa ut en bok med en titel som bara den får mig att fastna, Nina av en slump av Michéle Lesbre. Nina är frisörelev men drömmer om teater. Under ett par intensiva dagar letar hon efter en present till sin mamma och funderar pp männen i hennes liv.

En stor snackis i bokbloggarvärlden har varit When God was a rabbit av Sarah Winman och nu har Basil Förlag den stora äran att ge ut den på svenska med namnet När gud var en kanin. Det är en berättelse om kärlek, vänskap, familj, om att växa upp och har en bror och en syster som huvudpersoner. Den kommer ut i augusti. 

Ett förlag som levererat en hel del i deckar- och thrillergenren är Massolit och de fortsätter att leverera. De bortglömda av danska Sara Blaedel handlar om en kriminalinspektör Louise Rick. En okänd kvinna hittas mördad i skogen och när fler kvinnor hittas i skogen blir det bråttom med att lösa fallet. Den kommer ut i oktober. De ger även ut nytt av Stefan Tegelnfalk, den fristående fortsättningen på hans tidigare deckartrilogi. Den heter Pianostämmaren och utkommer i september.

Ett annat spännande förlag är Lethe förlag som ger ut två intressanta titlar:

Genombrottet av Can Xue där det kollektiva medvetandet utforskas och vår tids existentiella ångesten penetreras. Can Xue är ofta nobelpristippad och hennes bok kommer ut på svenska i september.

I oktober ger Lethe ut boken med den långa titeln Huden är det elastiska hölje som omsluten hela lekamen av Björn Rasmussen. Det är en destruktiv och distanserande dabok skriven av blott 15-årige Björn som är homosexuell. Samtidigt är det en poetisk berättelse om identitet och okonventionell kärlek. I hemlandet Danmark har författaren både hyllats och prisats. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.