Fortsätt till huvudinnehåll

Höstens bokutgivning på svenska - del 6

Ni har väl inte missat det lilla förlaget Novellix som ger ut noveller i fickformat? Bland höstens novellförfattare finns bland andra Klas Östergren, Karin Ström, Malte Persson, Linda Olsson, Dogge Doggelito och Ulrika Kärnborg. Dessutom utlovas det en nordisk fyra lagom till bokmässan, förra årets tyska fyra var en riktig hit!

Ett annat favoritförlag är Sekwa som främst ger ut litteratur skriven av unga franskspråkiga kvinnor. Deras höst bjuder på:

Nathalie - en delikat historia av David Foenkinos, som visserligen är en man, men det handlar om vardaglig kärlek och sorg. Hanjämförs med Muriel Barbery och Nick Hornby, men jag får även en känsla av likheter med favoriter Anna Gavalda. Boken har även filmatiserats med den franska storstjärnan Audrey Tautou som Nathalie och grå i detta nu på biograferna. Boken kommer ut i augusti.

Drömmen om en bro av Maylis de Kerangal är en bok som jag spanat på ganska länge. Den utspelar sig i en fiktiv stad i Kalifornien där borgmästaren får en galen idé om att bygga en bro och runt bygget möts olika människor med olika drömmar för att bygga den. Jag har nyligen varit i San Fransisco och kollat på Golden Gate-bron så jag känner ett stort sug efter att läsa den här och den kommer ut i september.

Kod 400 av Sophie Divry är en bok om böcker och kärleken till böcker. Huvudpersonen är en bibliotekarie på ett landsortsbibliotek. Boken kommer ut i september.

I november ger Sekwa ut en bok med en titel som bara den får mig att fastna, Nina av en slump av Michéle Lesbre. Nina är frisörelev men drömmer om teater. Under ett par intensiva dagar letar hon efter en present till sin mamma och funderar pp männen i hennes liv.

En stor snackis i bokbloggarvärlden har varit When God was a rabbit av Sarah Winman och nu har Basil Förlag den stora äran att ge ut den på svenska med namnet När gud var en kanin. Det är en berättelse om kärlek, vänskap, familj, om att växa upp och har en bror och en syster som huvudpersoner. Den kommer ut i augusti. 

Ett förlag som levererat en hel del i deckar- och thrillergenren är Massolit och de fortsätter att leverera. De bortglömda av danska Sara Blaedel handlar om en kriminalinspektör Louise Rick. En okänd kvinna hittas mördad i skogen och när fler kvinnor hittas i skogen blir det bråttom med att lösa fallet. Den kommer ut i oktober. De ger även ut nytt av Stefan Tegelnfalk, den fristående fortsättningen på hans tidigare deckartrilogi. Den heter Pianostämmaren och utkommer i september.

Ett annat spännande förlag är Lethe förlag som ger ut två intressanta titlar:

Genombrottet av Can Xue där det kollektiva medvetandet utforskas och vår tids existentiella ångesten penetreras. Can Xue är ofta nobelpristippad och hennes bok kommer ut på svenska i september.

I oktober ger Lethe ut boken med den långa titeln Huden är det elastiska hölje som omsluten hela lekamen av Björn Rasmussen. Det är en destruktiv och distanserande dabok skriven av blott 15-årige Björn som är homosexuell. Samtidigt är det en poetisk berättelse om identitet och okonventionell kärlek. I hemlandet Danmark har författaren både hyllats och prisats. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…