lördag 4 augusti 2012

Höstens bokutgivning på svenska - del 6

Ni har väl inte missat det lilla förlaget Novellix som ger ut noveller i fickformat? Bland höstens novellförfattare finns bland andra Klas Östergren, Karin Ström, Malte Persson, Linda Olsson, Dogge Doggelito och Ulrika Kärnborg. Dessutom utlovas det en nordisk fyra lagom till bokmässan, förra årets tyska fyra var en riktig hit!

Ett annat favoritförlag är Sekwa som främst ger ut litteratur skriven av unga franskspråkiga kvinnor. Deras höst bjuder på:

Nathalie - en delikat historia av David Foenkinos, som visserligen är en man, men det handlar om vardaglig kärlek och sorg. Hanjämförs med Muriel Barbery och Nick Hornby, men jag får även en känsla av likheter med favoriter Anna Gavalda. Boken har även filmatiserats med den franska storstjärnan Audrey Tautou som Nathalie och grå i detta nu på biograferna. Boken kommer ut i augusti.

Drömmen om en bro av Maylis de Kerangal är en bok som jag spanat på ganska länge. Den utspelar sig i en fiktiv stad i Kalifornien där borgmästaren får en galen idé om att bygga en bro och runt bygget möts olika människor med olika drömmar för att bygga den. Jag har nyligen varit i San Fransisco och kollat på Golden Gate-bron så jag känner ett stort sug efter att läsa den här och den kommer ut i september.

Kod 400 av Sophie Divry är en bok om böcker och kärleken till böcker. Huvudpersonen är en bibliotekarie på ett landsortsbibliotek. Boken kommer ut i september.

I november ger Sekwa ut en bok med en titel som bara den får mig att fastna, Nina av en slump av Michéle Lesbre. Nina är frisörelev men drömmer om teater. Under ett par intensiva dagar letar hon efter en present till sin mamma och funderar pp männen i hennes liv.

En stor snackis i bokbloggarvärlden har varit When God was a rabbit av Sarah Winman och nu har Basil Förlag den stora äran att ge ut den på svenska med namnet När gud var en kanin. Det är en berättelse om kärlek, vänskap, familj, om att växa upp och har en bror och en syster som huvudpersoner. Den kommer ut i augusti. 

Ett förlag som levererat en hel del i deckar- och thrillergenren är Massolit och de fortsätter att leverera. De bortglömda av danska Sara Blaedel handlar om en kriminalinspektör Louise Rick. En okänd kvinna hittas mördad i skogen och när fler kvinnor hittas i skogen blir det bråttom med att lösa fallet. Den kommer ut i oktober. De ger även ut nytt av Stefan Tegelnfalk, den fristående fortsättningen på hans tidigare deckartrilogi. Den heter Pianostämmaren och utkommer i september.

Ett annat spännande förlag är Lethe förlag som ger ut två intressanta titlar:

Genombrottet av Can Xue där det kollektiva medvetandet utforskas och vår tids existentiella ångesten penetreras. Can Xue är ofta nobelpristippad och hennes bok kommer ut på svenska i september.

I oktober ger Lethe ut boken med den långa titeln Huden är det elastiska hölje som omsluten hela lekamen av Björn Rasmussen. Det är en destruktiv och distanserande dabok skriven av blott 15-årige Björn som är homosexuell. Samtidigt är det en poetisk berättelse om identitet och okonventionell kärlek. I hemlandet Danmark har författaren både hyllats och prisats. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar