Fortsätt till huvudinnehåll

Höstens bokutgivning på svenska - del 5

Thorén & Lindskog fortsätter på sin tyskspråkiga bana och ger under hösten ut tre intressanta titlar:

En irländsk dagbok av Markus Feldenkirchen utkommer i september, där huvudkaraktären minns tiden runt murens fall och en gammal kärlek. För mig som precis varit och klappat på resterna av muren i Berlin så känns det här högaktuellt.

Mira och Irma av Sabine Grumer handlar om en kvinna i Rom och en kvinna i Wien. Det handlar om relationer, njurtransplantatioer och om att ta vara på livet. Boken kommer ut i först i december.

En härligt komisk debutbok där läsaren får resa tillbaka till 30-talets Berlin och 40-talets Polen finner vi i Astrid Rosenfelds bok Adams arv. Den kommer ut i oktober.

Förlaget Kabusa har så klart den stora äran att ge ut den fantastiska Shaun Tan på svenska. I september släpper de Berättelser från yttre förorten som innehåller flera små berättelser där Tan med sitt fantastiska bildspråk där udda händelser överrumplar vanliga människor. 

Piratförlaget brukar alltid leverera fina titlar och hösten 2012 är inget undantag. Jag tänker fortsätta läsa Jan Guillous 1900-talsserie där del två, Dandyn, utkommer 5 september. Vi byter ut ingenjörsmiljön i Brobyggarna mot konstvärlden i London och vi får veta vad som hände den trejde brodern Sverre.

Jag har redan lagt in ett elektroniskt recensionsexemplar av Emma Hambergs kommande roman Rosengädda, nästa! på min läsplatta. Den handlar om en 13-årig frankofil, en 29-åring i en dålig relation och en 60-årig excentrisk dam. Det är första delen i en serie om en ort som heter just Rosengädda där dessa personer bor. Den utkommer 22 augusti.

Sara Kadefors är en pålitlig författarinna som jag läst bland annat Sandor slash Ida och Borta bäst av. Den 5 september ger hon ut en ny roman, Kast med liten kniv, som i sann Kadefors-anda berättar om relationers både positiva och negativa sidor.

Mikael Niemis förlagstillhörighet har det pratats om en hel del i media på sistone och nu kommer så hans första roman hos Pirat. Romanen heter Fallvatten, kommer ut 29 augusti är en bred och dramatisk berättelse från Norrbotten. Niemi har bemästrat många genrer genom året, så som ungdomsroman och poesi, och nu kommer han alltså ut med en katastrofroman.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…