torsdag 2 augusti 2012

Höstens bokutgivning på svenska - del 4

Dagens höstspaning tillägnas helt och hållet giganten Norstedts som alltid ger ut en stabil samling med bra böcker. 

Jonas Gardell har alldeles i dagarna släppt den första delen i sin trilogi om AIDS och Stockholm under 80-talet. Jag har redan hört flera bokälskare hylla den redan och även om jag aldrig läst något av Gardell så tror jag att den här boken kommer att läsas under hösten. Den första delen heter Kärleken och serien heter Torka aldrig tårar utan handskar.

Jag har skamset nog fortfarande inte lyckats läsa Kristina Sandbergs Att föda ett barn trots att jag verkligen vill och nu kommer hon med en ny bok, Sörja för de sina, som är andra delen i hennes romansvit. Den utkommer i september.

Jag har hört mycket gott om Rachel Joyce och hennes debut Harold Fry och hans Osannolika pilgrimsfärd. Titeln i sig får mig av någon anledning att tänka på Hundraåringen, men jag hoppas att den inte har så mycket likheter. En vandring genom England med Harolds minnen, boken kommer ut i augusti. 

Ngugi wa Thiong'o är en afrikansk författare som jag läste i samband med det afrikanska temat på bokmässan 2010 och som nu kommer ut på nytt i Norstedts klassikerserie. Det handlar mycket om Kenyas frigörelse och vad det innebär för folket. Drömmar i krigets skugga och En blomma av blod utkommer under augusti.

En författare som jag varit sugen på att läsa är Jeffrey Eugenides. Jag tyckte mycket om filmatiseringen av The Virgin Suicides och jag har länge velat läsa Middlesex. Hans senaste bok The marriage plot inhandlade jag för mina överblivna euros i Berlin men jag har inte tagit tag i den än. I oktober kommer den sistnämnda ut på svenska under namnet En kärlekshandling.

"En hårt slående thriller förlagd till New Yorks ungdom, en stad präglad av etniska motsättningar och sociala skillnader." Ja hur kan man inte bli nyfiken på Lyndsaye Faydes roman New Yorks gudar? Timothy Wilde är en ofrivillig polis under New Yorks poliskårs första år. Det är den första boken i en planerad serie och kommer ut på svenska i september.

Jag brukar inte läsa facklitteratur i så stor omfattning som jag faktiskt borde och samma sak gäller biografier. Dock kan jag inte låta bli att bli sugen på att läsa Minecraft: block, pixlar och om att tjäna en hacka av Daniel Goldberg och Linus Larsson om just datorspelet Minecraft och killen som satt hemma och skapade det helt på egen hand, Markus Persson. Den största anledningen är att jag har en sambo som själv driver ett datorspelsföretag och han är god vän med några av de som jobbar på Mojang som gjort spelet. Den kommer ut under september. 

3 kommentarer:

 1. Nordstedts har verklgen en stark utgivning i höst. Jag skulle kunna läsa det mesta, de fyra som jag tänker mig att börja med är: Torka aldrig tårar, Drömmar i krigets skugga, Ånger och Alltings början. Kristina Sandbergs böcker är jag också nyfiken på - det är då synd att man snart ska börja jobba igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man får ju verkligen bara drömma om allt man vill läsa för man kommer ju aldrig hinna :)

   Radera
 2. Gardells var fantastiskt bra!

  SvaraRadera