Fortsätt till huvudinnehåll

Det blir nog inte äckligare än så här

Getingfabriken - Iain Banks

Frank är 17 år gammal, nästan vuxen men på många sätt fortfarande ett barn. Hans storebror Eric sitter på en vårdanstalt men har lyckats rymma. Frank finns inte på pappret, han existerar inte i några databaser hos staten. Han bor med sin pappa på en skotsk ö, en liten ö som de äger. På fritiden är han gära ute och super med sin vän, dvärgen Jimmy, och sysslar med en del makabra saker ute på ön.  Frank har dödat tre personer, vilket ingen vet om, redan innan han var tio år gammal men det är inget han sysslar med längre, nu sysslar han med djuroffer. 

Och det här är äckligt. Det är i stil med American Psycho fast utan prestigen och sexet, kvar är bara våld och äckel. Vi pratar alltså om någon som lurar sin lillebror att slå på en bomb så att han sprängs och en 5-6-årig pojke som lägger en giftorm i ett annats barns benprotes så att barnet blir biten till döds. Den ena makabra saken efter den andra avslöjas från Franks barndom i takt med att hans bror Eric rymt och ringer hem och beter sig allmänt vansinnigt. För er som inte klarar av våld mot djur så ska ni inte läsa den här boken utan en varning, det är en och annan kanin som sprängs och dylikt. 

Jag tycker att det är otroligt bra. Man borde skämmas för att gilla det här äckliga, men jag står för det. Vad är det då som man egentligen tycker är bra? Jag har en teori om att det är så otroligt oförutsägbart, i alla fall kan inte jag föreställa mig vad psykopaten ska hitta på här näst, så att man blir fascinerad av det fenomenet att vara garanterad en överraskning på varje sida. När man tror att man har grepp om svinet så kommer det nåt helt nytt som man aldrig hade kunnat tänka sig. 

Det ska anmärkas att den här boken kom ut 1984, alltså flera år före American Psycho så Banks kan omöjligt vara inspirerad av den sistnämnda. Det är en bok som lätt håller än idag och jag tycker att det är fantastiskt att den nu ges ut på nytt på svenska. 

Recensionsbok från Modernista

Köp boken här eller här


Kommentarer

 1. Jag hade missat att den kommer i nytryck, den har länge funnits på listan med böcker att läsa!

  SvaraRadera
 2. Nu har jag inte lusläst din rec eftersom jag vill läsa boken. Alltså jag ska läsa den. Både boken och din rec. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs den! :D Jag avslöjar inte särskilt mycket i recensionen heller, men jag är precis som du

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…