fredag 10 augusti 2012

Det blir nog inte äckligare än så här

Getingfabriken - Iain Banks

Frank är 17 år gammal, nästan vuxen men på många sätt fortfarande ett barn. Hans storebror Eric sitter på en vårdanstalt men har lyckats rymma. Frank finns inte på pappret, han existerar inte i några databaser hos staten. Han bor med sin pappa på en skotsk ö, en liten ö som de äger. På fritiden är han gära ute och super med sin vän, dvärgen Jimmy, och sysslar med en del makabra saker ute på ön.  Frank har dödat tre personer, vilket ingen vet om, redan innan han var tio år gammal men det är inget han sysslar med längre, nu sysslar han med djuroffer. 

Och det här är äckligt. Det är i stil med American Psycho fast utan prestigen och sexet, kvar är bara våld och äckel. Vi pratar alltså om någon som lurar sin lillebror att slå på en bomb så att han sprängs och en 5-6-årig pojke som lägger en giftorm i ett annats barns benprotes så att barnet blir biten till döds. Den ena makabra saken efter den andra avslöjas från Franks barndom i takt med att hans bror Eric rymt och ringer hem och beter sig allmänt vansinnigt. För er som inte klarar av våld mot djur så ska ni inte läsa den här boken utan en varning, det är en och annan kanin som sprängs och dylikt. 

Jag tycker att det är otroligt bra. Man borde skämmas för att gilla det här äckliga, men jag står för det. Vad är det då som man egentligen tycker är bra? Jag har en teori om att det är så otroligt oförutsägbart, i alla fall kan inte jag föreställa mig vad psykopaten ska hitta på här näst, så att man blir fascinerad av det fenomenet att vara garanterad en överraskning på varje sida. När man tror att man har grepp om svinet så kommer det nåt helt nytt som man aldrig hade kunnat tänka sig. 

Det ska anmärkas att den här boken kom ut 1984, alltså flera år före American Psycho så Banks kan omöjligt vara inspirerad av den sistnämnda. Det är en bok som lätt håller än idag och jag tycker att det är fantastiskt att den nu ges ut på nytt på svenska. 

Recensionsbok från Modernista

Köp boken här eller här


4 kommentarer:

 1. Jag hade missat att den kommer i nytryck, den har länge funnits på listan med böcker att läsa!

  SvaraRadera
 2. Nu har jag inte lusläst din rec eftersom jag vill läsa boken. Alltså jag ska läsa den. Både boken och din rec. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs den! :D Jag avslöjar inte särskilt mycket i recensionen heller, men jag är precis som du

   Radera