torsdag 9 augusti 2012

Den vita frun - Frida Skybäck

Den vita frun utspelar sig i Sverige i slutet av 1700-talet. Maria är kammarjungfru åt fröken Juliana, så när Juliana och hennes mor blir inbjudna till det vackra Borgeby slott är det självklart att Maria följer med. På Borgeby slott residerar familjen Rosenhielm, som gör allt för att utåt sett verka välbärgade medan de i själva verket är på väg att bli helt ruinerade. Besöket blir inte riktigt som Juliana och Maria tänkt sig - det visar sig att familjen Rosenhielm haft dolda avsikter med att bjuda dem att besöka slottet. Maria tycker sig dessutom känna en oförklarlig närvaro, och någon besöker hennes kammare om natten när hon sover. Saker och ting blir inte mindre komplicerade när Maria börjar inse att hon fått känslor för unge herr Rosenhielm.

Detta är en spännande historia. Särskilt spännande är de avsnitt med dagboksanteckningar skrivna av en ung kvinna ett par decennium innan Juliana och Marias besök på Borgeby slott. Vem är hon egentligen, och vad har hon för koppling till de händelser som utspelar sig på slottet nu?
Miljöbeskrivningarna är väldigt trovärdiga, och eftersom Frida Skybäck är historialärare har hon säkerligen god insikt i hur det faktiskt var i Sverige under sent 1700-tal. Detta gör historien än mer intressant för mig, jag lägger märke till detaljer som kläder och språkbruk som känns väldigt äkta.

Frida Skybäck har även skrivit en roman som heter Charlotte Hassel, som kom ut 2011. Jag känner definitivt att jag vill läsa även den, eftersom jag gillade Den vita frun. Har någon läst Charlotte Hassel, och vad tyckte ni i så fall?

Om ni blir sugna på att läsa Den vita frun så kan ni köpa den här eller här.

Tack till Frank Förlag för recensionsboken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar