tisdag 21 augusti 2012

Brott - Karin Fossum

Jag blir hooked ganska så omgående när jag börjar lyssna på Brott av Karin Fossum. Boken börjar med att författarinnan ser en kö av människor utanför sitt hus - det är människor som väntar på sin tur att få sin historia berättad. Först i kön står en ung kvinna med ett spädbarn i famnen, men mannen som står näst på tur pockar på författarinnans uppmärksamhet och ber att få kliva före i kön. Han måste få bli berättad omgående, han kan inte vänta.

Mannens namn är Alvar Eide. Han är en medelålders ganska så tystlåten och tillbakadragen man, som arbetar på ett konstgalleri och lever ensam. Han har inga ambitioner i livet, han är nöjd med att låta vardagen gå sin gilla gång, trivs i sin ensamhet och vill helst inte ha andra människor nära inpå. En dag dyker dock en ung kvinna upp på galleriet, hon tränger sig in i Alvars liv och vänder allting på ända. Plötsligt vet Alvar inte hur han har det med något, eller ens vem han är. Är han god och generös eller elak och småsint? Kan han vara stark eller är han en svag person som låter sig köras över?

Jag tycker så himla mycket om denhär boken. Författarinnan har skrivit in sig själv här och var i texten, då hon tar pauser i sitt skrivande och har dialoger med Alvar om hur hans berättelse skall framskrida. Jag tycker otroligt mycket om bilden av alla människor som står på kö och väntar på att det skall bli deras tur att bli berättade. Man får känslan av att författarinnan är tyngd under ansvaret att se till att alla får komma fram i ljuset, men att hon ser det som sin uppgift i livet och hon utför den utan att knota.
Trots att berättelsen är ganska dyster och vemodig är den samtidigt mysig att lyssna på, vilket säkerligen både beror på berättelsen i sig och på Lil Terselius, som gör ett så bra jobb med uppläsningen.

Om du är sugen på att läsa Brott, så finns den att köpa här och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar