söndag 22 juli 2012

På spaning efter boknuet som flytt

bild från nyteknik.se


Ni vet den där känslan av att ta upp en helt ny bok och man nästan spricker av läslust, man känner den där ny bok-doften och man känner hur bokryggen håller emot när man ivrigt öppnar upp boken och bläddrar fram till den första läsbara sidan? Jag älskar den, jag vet att ni älskar den och jag tänker på den flera gånger om dagen. Mitt problem är dock att den är lite väl påtaglig, den tar över. Den tar över i så stor grad att jag faktiskt inte alls kan njuta av den bok jag läser just nu, för att jag vill öppna nästa underbara bok. 

Vad är det för fel på mig? Jag läser inlägg på bloggar, Facebook, Twitter där folk skriver om böcker de spar på, böcker de aldrig vill ska ta slut och jag känner bara "Va? Vad är det för konstig känsla?" samtidigt som jag känner en bitter avundsjuka. Jag försöker minnas en tid då jag läste EN bok och njöt av den. Jag föreställer mig att den där aldrig ta slut-känslan måste ha uppkommit inför den sista Harry Potter men jag minns den inte. Jag försöker minnas ångesten efter att ringen förstördes i Sagan om ringen men jag minns bara densamma från filmatiseringarna. Varför har jag inte den här känslan?

Samma sak gäller känslan av att längta efter en bok man håller på med, senast jag kände den var när jag läste Belinda Bauers Mörk Jord, och som jag älskade den känslan. Jag planerade hur jag skulle kunna komma undan med att göra så lite som möjligt efter jobbet för att kunna läsa. Varför känner jag inte så här hela tiden? Jag brukar trots allt lägga ner böcker som inte intresserar mig, jag har slutat tvångsläsa klart böcker. 

Just nu läser jag en otroligt välarbetad biografi om en samling små japanska prydnadsfigurers resa genom Europas historia från mitten av 1800-talet fram till nu. Boken heter Haren med bärnstensögonen av Edmund de Waal och är just nu hyllad både bland tidningskritiker och bokbloggare. Jag blir rastlös när jag läser, fast efter varje kapitel måste jag tänka igenom vad jag läst och smälta det, för det är mäktigt. Men så kommer jag på mig själv med att snegla på nästa bokcirkelbok, Vi som aldrig sa hora av Ronnie Sandahl som ska vara läst före 4 augusti. Sedan kommer jag på att jag vill läsa Neil Gaimans Amerikanska gudar eftersom det är mycket snack om den just nu då den ska bli TV-serie. Och hur var det nu med min boktolva? Jag sneglar på Easton Ellis Lunar Park i hyllan och blir lite inspirerad av Eli läser och skriver som läser den nu. Science fiction var ju något jag skulle läsa mer av, Bradbury kanske? Och det var länge sedan jag läste Murakami, borde jag inte läsa nästa 1Q84 innan jag glömmer bort den förra? Eller ska jag läsa en thriller/deckare? Sambon ligger i sängen och läser den nya French och det verkar uppenbarligen otroligt fängslande. 

Ja ni ser, jag är helt fullkomligt ofokuserad. Varför kan jag inte leva i boknuet och läsa i den takt det tar, längta efter den bok jag läser just nu och känna lite sorg när den är slut? Har jag för många böcker i min närhet som pockar på min uppmärksamhet? Ska jag låsa in alla böcker så att jag slipper förföras av deras lysande bokryggar i hyllan? Eller har jag kanske ett sug efter för mycket olika typer av litteratur och läsupplevelser på en gång? Vore det enklare om jag bara ville läsa deckare eller chicklitt? 

Jag tror att det är dags att lägga undan storkonsumtionen. Sluta skämmas över hur få böcker man läst på en månad, den genomsnittlige svensken läser väl knappt en bok per år? Varför måste då jag läsa 100 stycken? Jag ska välja ut varje bok med omsorg, läsa, njuta eller lägga ifrån mig, sörja eller vara glad över att den är slut. Det är dags att hitta boknuet o masskonsumtionen och skapa sig lite bok-mindfullnes, är ni med mig?

5 kommentarer:

 1. Det är precis det här jag strävar efter, att bara läsa böcker jag verkligen vill läsa. Det är då man får uppleva det underbara:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser bara böcker som jag vill läsa, men jag vill läsa för många på en gång! Och tack :)

   Radera
 2. Jag håller med dig! Jag tycker faktiskt det där har blivit lite bättre sedan jag bestämde mig för att försöka (så långt det är möjligt...) att bara läsa en bok i taget. Faktiskt har det också lugnat sig av att jag haft köpstopp snart ett år och läst av nästan alla mina hyllvärmare, det har tagit bort den mesta stressen över att ha olästa böcker hemma.
  Men jag kan också hamna i den där stressen ibland, det finns ju så många bra olästa böcker! Så jag är absolut med =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har redan skärpt till mig, får se hur länge det håller ;)

   Radera