torsdag 19 juli 2012

Mississippi - Hillary Jordan


Laura börjar bli lite för gammal för att fortfarande vara ungmö och gifter sig till slut med Henry McAllan. De flyttar ut till en bomullsfarm på landet, vilket inte alls är Lauras gebit, och på köpet kommer även Henrys väldigt rasistiske far vilket inte gör relationen till de mörkhyade arrendatorerna särskilt enkel. Laura har respekt för Henry, men hon fattar även tycke för hans yngre bror Jamie och en omöjlig kärlekshistoria växer fram samtidigt som en näst intill förbjuden vänskap skildras mellan en svart och en vit man.

En riktigt bra debut av Jordan, både spännande och känslosam. Även den historiska aspekten känns trovärdig. För mig känns tankar så som rasism helt ofattbara och tänk att det här utspelar sig på 1940-talet. 


Berättarperspektivet tycker jag är extra intressant eftersom det varvas mellan de olika karaktärerna så man får ta del av var och ens olika upplevelser av olika händelser. Misären i ett översvämmat bomullslandskap där de svarta arbetarna börjar göra uppror för sina rättigheter är ett riktigt starkt tema och inte ett helt enkelt dilemma. Gårdsägarna behöver arbetskraften för annars blir bomullen förstörd men de har inte råd att betala ut de nya löner som de svarta kräver för arbetet. Och så har vi såklart andra världskriget mitt uppe i allt, där de svarta soldaterna behandlades som hjältar och likvärdiga men behandlas som slavar när de kommer hem. 

Den här boken har rekommenderats för de som gillat Niceville, vilket jag kan hålla med om till viss del, men den är mörkare. Det är något större problematik än att de mörka inte får gå på samma toalett och det är mer misär på landsbygden än i det överklassamhälle som finns i Niceville. Och så måste jag tillägga att jag inte gillar den svenska titeln särskilt mycket, den engelska Mudbound passar mycket bättre. 


Köp boken här eller härInga kommentarer:

Skicka en kommentar