tisdag 31 juli 2012

Höstens bokutgivning på svenska - del 2

Förlaget Wahlström & Widstrand släpper en intressant finsk bok, Kupé Nr. 6 av Rosa Liksom, där en intressant konversation på transsibiriska järnvägen äger rum. Förfatarinnan kommer till Bokmässan med nordiskt tema i september och boken släpps samma månad. Från samma förlag släpps När döden kom till Pemberley av P.D. James. Jag har förvisso aldrig läst något av henne, men den här romanen ska föreställa en fortsättning av Stolthet och fördom med en mordgåta centrum så hur kan man motstå? Den kommer ut i oktober. 

Debutanten Susanna Lundin som släpper Hindenburg Bonnier tror jag är värd att kolla in. Den beskrivs som en roman om jordens undergång och om hur man blir människa, kanske en Atwood i svensk tappning? Den kommer ut redan i augusti. 

Jag fortsätter intressera mig för unga kvinnliga författare och fastnar för Äktenskapsbrott av Åsa Ericsdotter. Hyllad prosalyrik i romanform om människans mörka sidor, det ror jag verkligen kan vara något för mig. Den har precis kommit ut hos Bonnier. 

Och så kommer det äntligen en ny roman av Carlos Ruiz Zafón, Himlens fånge, hos Bonnier i november. Zafón är med i min boktovla och jag har inte lyckats läsa något av honom än i år. Den utsplerar sig så klart kring "De bortglömda böckernas kyrkogård" och utspelar sig i 50-talets Barcelona. Mörka hemligheter och hotfulla krymplingar utlovas. 

Det relativt nystartade förlaget 2244 som ger ut litteratur från länderna kring Svarta havet bjuder på en lovande höst. Den Parisfödda författarinnan Kéthévane Davrichewy med georgisk påbrå kommer under augusti ut med en roman med det passande namnet Svarta havet. En 90-åring minns barndomen i Georgien och flykten till Paris. 

För ett tag sedan läste jag Bastarden från Istanbul av turkiska Elif Shafak och tyckte väldigt mycket om den. I oktober kommer det ut en ny roman av henne, Heder, som handlar om hedersvåldet som är ständigt aktuellt. Det känns som att den kommer att vara tyngre än den förra, men jag tror att den kommer vara minst lika bra. Även den här boken ges ut av 2244. 

Nästa roman från 2244 är Wunderkind av den bulgariska författaren och pianisten Nikolai Grozni. Den handlar inte helt oväntat om en ung kille som går på pianoskola. Den verkar helt underbar, kommer ut i augusti. 

2244 fortsätter att leverera, i oktober kommer en bok som beskrivs som "En bok om att växa upp, kvinnlig identitet och att finna sitt livs kärlek under en diktatur". Författarinnan Dominica Radulescu har själv flytt från Rumänien så hon vet nog precis vad hon pratar om. Boken heter Tåg till TriesteInga kommentarer:

Skicka en kommentar