Fortsätt till huvudinnehåll

Höstens bokutgivning på svenska - del 1

Brombergs förlag brukar leverera mycket bra litteratur och hösten 2012 är inget undantag. Bengt Ohlsson är med i min Boktolva för det här året, jag har läst Gregorius och älskade den. Jag är oerhört sugen på hans Rekviem för John Cummings om Johnny Ramone, men jag är lite skeptisk till höstens släpp då det är en biografi tillägnad Margot Wallström. Jag lyfter som sagt något på ögonbrynen, men kanske att det kan vara nåt? Den utkommer i vilket fall i augusti. 

En bitterljuv kärlekshistoria i Dublin utlovas i romanen Den glömda valsen av Anne Enright. Författarinnan beskrivs som detaljernas mästarinna och att hon skriver med skärpa, känslighet och stor passion. Boken utkommer i september även den på Brombergs. 

Favoriten X Publishing ger ut fortsättningen av Pretty monsters, Askungeleken av Kelly Link,  den 15:e oktober. Jag läste i våras del ett och tyckte så här. De ger även ut I begynnelsen var Bob av Meg Rosoff om hur världen skulle se ut om gud var en lat tonårskille och verkar smått genialisk. Den utkommer 20 augusti. 

Hos Forum förlag hittar jag en hel del intressanta romaner, i augusti släpps Den osynliga bron av Julie Orringer som handlar om kärlek i andra världskrigets skugga. Det är Orringers debutroman och sägs vara en helt ny skildring av andra världskrigets konsekvenser. En annan debut är Den förtrogne av den franska journalisten Héléne Grémillon. Även den här romanen har kopplingar till andra världskriget då huvudpersonen Camille får anonyma brev som handlar om livet i det ockuperade Frankrike. Romanen kommer ut i september på Forum. 

Kommentarer

 1. Det lät väldigt intressant. Många av dem blev jag riktigt sugen på att läsa.

  SvaraRadera
 2. Vilka böcker, som kom ut i våras (och därför kanske finns på bibliotek/elib) kan du tipsa om, undrar snåljåpen:)
  Men tipsen ovan kommer nog svida lite i plånboken i höst...

  SvaraRadera
 3. Äsch. Glöm min kommentar... Jag klickade mig vidare på bloggen och insåg att det fanns boktips så det räcker och blir över!
  Tack, bloggen åker in i rss-läsaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns nog en hel del :) Tack så mycket själv :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…