Fortsätt till huvudinnehåll

Barn- och ungdomsböcker hösten 2012

Jag har nog berättat för er ungefär hundra gånger att jag började läsa först i mina sena tonår och att jag således helt missat barn- och ungdomsböcker. Jag tar dock igen det här genom att vara oerhört intresserad av just den typen av böcker så här kommer några böcker jag är sugen på från höstens utgivning:

Opal ger ut en ny bok av Erebos-författarinnan Ursula Poznanski. Den här gången handlar det inte om Datorspel utan om rollspelare och den heter Saeculum

Lauren Olivier har skrivit en bok för något yngre ungdomar, Liesl & Po har inslag av klassisk saga, Neil Gaiman och C.S. Lewis. Den kommer ut i oktober hos Bonnier Carlsen


Jag blir faktiskt lite nyfiken på Rubinröd av Kerstin Gier. Feel good-fantasy med värme, humor och normala tonårsbekymmer utlovas och kommer ut i augusti hos Bonnier Carlsen. 

Ungdomsförfattaren Lina Forss och fantasyförfattaren Niklas Krog ger ut en kärleksroman vid namn Turk och Timotej: En natt, även den hos Bonnier Carlsen och utkommer i september. 

Kurt Cobain finns inte mer av Hanna Jedvik ges ut av Rabén&Sjögren i augusti och låter som en bok full av nostalgi. Den utspelar sig 1992 (fast Cobain dog 1994?) och musik ska spela stor roll. 


Den omtalade Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, av Ransom Riggs, som ska filmatiseras av favoriten Tim Burtom ges ut på svenska av Rabén&Sjögren i augusti. Känns som ett riktigt måste?

Gilla förlag ger ut inte mindre än 2 böcker av Ingrid Olsson, båda innehåller korta berättelser men den ena riktar sig till 9-12  (Blink, blink med stjärnan) och den andra till 15+ (Önska bort, önska nytt). 

Vad ser ni fram emot i höstutgivningen?

Kommentarer

 1. Jag har inte läst katalogen än men jag ser fram emot Johanna Lindbäcks nya som kommer i augusti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har förstått att många gillar hennes böcker, jag har tyvärr aldrig läst någon men får göra det :)

   Radera
 2. Rubinröd har jag varit sugen på jättelänge, jag kan knäppt bärga mig tills den kommer ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då hoppas jag verkligen att den är bra!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…