Fortsätt till huvudinnehåll

Barn- och ungdomsböcker hösten 2012

Jag har nog berättat för er ungefär hundra gånger att jag började läsa först i mina sena tonår och att jag således helt missat barn- och ungdomsböcker. Jag tar dock igen det här genom att vara oerhört intresserad av just den typen av böcker så här kommer några böcker jag är sugen på från höstens utgivning:

Opal ger ut en ny bok av Erebos-författarinnan Ursula Poznanski. Den här gången handlar det inte om Datorspel utan om rollspelare och den heter Saeculum

Lauren Olivier har skrivit en bok för något yngre ungdomar, Liesl & Po har inslag av klassisk saga, Neil Gaiman och C.S. Lewis. Den kommer ut i oktober hos Bonnier Carlsen


Jag blir faktiskt lite nyfiken på Rubinröd av Kerstin Gier. Feel good-fantasy med värme, humor och normala tonårsbekymmer utlovas och kommer ut i augusti hos Bonnier Carlsen. 

Ungdomsförfattaren Lina Forss och fantasyförfattaren Niklas Krog ger ut en kärleksroman vid namn Turk och Timotej: En natt, även den hos Bonnier Carlsen och utkommer i september. 

Kurt Cobain finns inte mer av Hanna Jedvik ges ut av Rabén&Sjögren i augusti och låter som en bok full av nostalgi. Den utspelar sig 1992 (fast Cobain dog 1994?) och musik ska spela stor roll. 


Den omtalade Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, av Ransom Riggs, som ska filmatiseras av favoriten Tim Burtom ges ut på svenska av Rabén&Sjögren i augusti. Känns som ett riktigt måste?

Gilla förlag ger ut inte mindre än 2 böcker av Ingrid Olsson, båda innehåller korta berättelser men den ena riktar sig till 9-12  (Blink, blink med stjärnan) och den andra till 15+ (Önska bort, önska nytt). 

Vad ser ni fram emot i höstutgivningen?

Kommentarer

 1. Jag har inte läst katalogen än men jag ser fram emot Johanna Lindbäcks nya som kommer i augusti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har förstått att många gillar hennes böcker, jag har tyvärr aldrig läst någon men får göra det :)

   Radera
 2. Rubinröd har jag varit sugen på jättelänge, jag kan knäppt bärga mig tills den kommer ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då hoppas jag verkligen att den är bra!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…