Fortsätt till huvudinnehåll

Klassikersommar 2012

Nu har jag gått på semester och förutom att se på Fotbolls-EM hade jag nog tänkt läsa lite böcker. Flera personer i bloggosfären har outat att de tänker läsa klassiker i sommar. Jag har inte hunnit anta utmaningen, men har nu märkt att den smugit sig på mig helt av sig själv. 

Jag började lite lätt med en novell, nämligen Den nya Isabel av fantastiska Katherine Mansfield som gav mersmak. Därefter har jag valt Lady Chatterleys älskare av D.H. Lawrence som nästa bok i Skövde bokcirkel och så har jag börjat läsa John Fowles Den franske löjtnantens kvinna. Jag känner att det här med klassiker är helt i min smak just nu. Vad finns det mer?

Om jag kollar bland de olästa klassiker som jag har i bokhyllan som jag just nu är sugen på så är listan lång:

Nikolaj Gogol - Ukrainska noveller (observera EM-kopplingen!)
F. Scott Fitzgerald - Den store Gatsby (omläsning på grund av storfilm på gång)
Pär Lagerkvist - Själarnas maskerad
Cora Sandel - Alberte-trilogin 
Karin Boye - Kris
Hjalmar Söderberg - Den allvarsamma leken
Jane Austen - Emma
Francoise Sagan - Bonjour Tristesse
Ewelyn Waugh - En förlorad värld
Franz Kafka - Förvandlingen
Vladimir Nabokov - Lolita (Och sedan Darling river)
Harper Lee - Dödssynden
Klassikerboxen Äventyr (Robinson Crusoe, Skattkammarön, Robin Hood, Jorden runt på 80 dagar, De tre musketörerna)
Kassikerboxen Uppväxtklassiker (Alice i Underlandet, Den hemliga trädgården, Pappa Långben, Unga kvinnor, Agnes Cecilia). 

Ja vi får se om jag lyckas läsa något utöver de tre första eller om klassikersuget därefter är mättat. 

Vad läser ni för klassiker i sommar?

Kommentarer

 1. Jag håller på med ett inlägg om klassiker, men det kommer sträcka sig längre än sommaren. Jag ska försöka blanda in klassiker i min 'vanliga' läsning.

  Jag håller på med The Great Gatsby nu och älskar! Läste Den franske löjtnantens kvinna för ett tag sedan och blev lite kär. Vi har många gemensamma böcker på våra listor :)

  Jag är också väldigt sugen på klassiker just nu. Hoppas känslan håller i sig! Jag menar, nu kommer det ju gå ganska många timmar åt fotboll också!!

  SvaraRadera
 2. Hejsan
  Jag har lagt till dig i min blogroll, hoppas det är ok!!

  SvaraRadera
 3. Jag läser Dödssynden just nu och den är verkligen underbart skriven! :)

  SvaraRadera
 4. Fin lista, hoppas det blir en regnig sommar.

  SvaraRadera
 5. Frida: Ja än så länge går det sådär måste jag säga, inte ens halvvägs i Löjtnanten!

  Helen: Helt ok :)

  Emilie: Åh vad pepp jag blir!

  Hannele: Haha ja jag hoppas ju så klart på lite lästid :)

  SvaraRadera
 6. Hej Metta,

  Bra inspirationslista, klassiker och sommar hör ju ihop, så är det bara! Själv kör jag än så länge bara med omläsningar av klassiker, men ska verkligen försöka få med några nya också. Har precis läst klart en gammal Fitzgeraldfavorit: This Side of Paradise och blev som vanligt upp över öronen förälskad i Amory Blaine, huvudpersonen. Rekommenderas starkt om du inte läst den, varje ord är en njutning. Nästa blir Kameliadamen, som jag hittade nerpackad i en gammal resväska, och minns att jag läste för cirka tjugo år sedan ...

  (Tack förresten för din fina, fina ord om Den nya Isabel!)

  Hoppas du får en fin klassikersommar, hälsar Camilla

  SvaraRadera
 7. Camilla: Låter som spännande läsning! Jag ska kolla upp dina tips.

  Tack själv :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…