tisdag 26 juni 2012

Invalido - Christian Wass

Året är 1992. Christian är en sprallig och glad kille på 20 år. Som så många andra jämnåriga killar gillar han att träna, hänga med kompisarna, festa och spana på tjejer. Livet leker och han ser fram emot att börja plugga till civilekonom på universitet till hösten.
En strålande sommardag förändras dock allt. Christian dyker från en brygga, slår i huvudet och skadar nacken och ryggmärgen så illa att han blir näst intill totalförlamad från nacken och nedåt.

Invalido är en självbiografi, och en otroligt ärlig, naken och självutlämnande sådan. Det är smärtsamt att läsa och ibland måste jag lägga boken ifrån mig. Jag vågar inte ens försöka föreställa mig känslan att vakna på ett sjukhus och få beskedet att man blivit förlamad. Hur det måste vara att få börja om totalt i livet - lära sig äta, tyda kroppens signaler, att ta sig från en punkt till en annan - sådant som tidigare varit självklart. Jag blir otroligt imponerad av Christians sätt att hantera sitt handikapp, jag beundrar hans mod och hans inställning. Själv är jag övertygad om att jag skulle drabbas av en djup depression, bli otroligt bitter och arg över orättvisan i det hela. Jag skulle nog aldrig våga bli kär eller ens våga drömma om att bilda familj. Christian verkar dock från början vara inställd på att klara sig så mycket som möjligt ensam, flytta hemifrån, ta examen, skaffa jobb, osv. Han är uppenbarligen en otroligt driftig kille, och han är verkligen en inspiration! Jag blir också väldigt rörd över hur hans vänner och familj ställer upp och finns där no matter what.
Genom att läsa Christians bok har jag även fått en insikt i hur personer som är rullstolsburna lever. De hinder och svårigheter som de ställs inför. Hur det fungerar med hemhjälp och personlig assistans. De fördomar de möter i samhället. Sådant som jag tidigare inte haft en susning om.

Jag kan verkligen rekommendera alla att läsa Invalido. Visst är den sorglig och tragisk, men det är i grund och botten en historia om en kille som, trots att hans kropp inte längre fungerar, vägrar låta detta faktum stå i vägen för att han skall uppnå sina drömmar. Den inspirerar och inger hopp. Läs den!

Invalido - på ett ögonblick förändrades allt finns bland annat att köpa här och här.


2 kommentarer:

  1. Pssst! Det heter rullstolsburen... inte rullstolsbunden :P

    SvaraRadera
  2. Jag ändrade nu, dock är faktum att man kan använda båda ord, jag antar att det beror på om man faktiskt är bunden till sin rullstol eller ej. Men båda orden finns med i ordlistan :)

    SvaraRadera