Fortsätt till huvudinnehåll

Invalido - Christian Wass

Året är 1992. Christian är en sprallig och glad kille på 20 år. Som så många andra jämnåriga killar gillar han att träna, hänga med kompisarna, festa och spana på tjejer. Livet leker och han ser fram emot att börja plugga till civilekonom på universitet till hösten.
En strålande sommardag förändras dock allt. Christian dyker från en brygga, slår i huvudet och skadar nacken och ryggmärgen så illa att han blir näst intill totalförlamad från nacken och nedåt.

Invalido är en självbiografi, och en otroligt ärlig, naken och självutlämnande sådan. Det är smärtsamt att läsa och ibland måste jag lägga boken ifrån mig. Jag vågar inte ens försöka föreställa mig känslan att vakna på ett sjukhus och få beskedet att man blivit förlamad. Hur det måste vara att få börja om totalt i livet - lära sig äta, tyda kroppens signaler, att ta sig från en punkt till en annan - sådant som tidigare varit självklart. Jag blir otroligt imponerad av Christians sätt att hantera sitt handikapp, jag beundrar hans mod och hans inställning. Själv är jag övertygad om att jag skulle drabbas av en djup depression, bli otroligt bitter och arg över orättvisan i det hela. Jag skulle nog aldrig våga bli kär eller ens våga drömma om att bilda familj. Christian verkar dock från början vara inställd på att klara sig så mycket som möjligt ensam, flytta hemifrån, ta examen, skaffa jobb, osv. Han är uppenbarligen en otroligt driftig kille, och han är verkligen en inspiration! Jag blir också väldigt rörd över hur hans vänner och familj ställer upp och finns där no matter what.
Genom att läsa Christians bok har jag även fått en insikt i hur personer som är rullstolsburna lever. De hinder och svårigheter som de ställs inför. Hur det fungerar med hemhjälp och personlig assistans. De fördomar de möter i samhället. Sådant som jag tidigare inte haft en susning om.

Jag kan verkligen rekommendera alla att läsa Invalido. Visst är den sorglig och tragisk, men det är i grund och botten en historia om en kille som, trots att hans kropp inte längre fungerar, vägrar låta detta faktum stå i vägen för att han skall uppnå sina drömmar. Den inspirerar och inger hopp. Läs den!

Invalido - på ett ögonblick förändrades allt finns bland annat att köpa här och här.


Kommentarer

  1. Pssst! Det heter rullstolsburen... inte rullstolsbunden :P

    SvaraRadera
  2. Jag ändrade nu, dock är faktum att man kan använda båda ord, jag antar att det beror på om man faktiskt är bunden till sin rullstol eller ej. Men båda orden finns med i ordlistan :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…