söndag 17 juni 2012

Heja Island!

Idag är det Islands nationaldag och det brukar firas med pompa och ståt i form av familjeaktiviteter på dagen och konserter hela natten. Här på bloggen firar jag så klart mitt forma hemlands självständighetsdag med att fundera lite över isländska författare. 

Jag påbörjade för drygt ett år sedan TEMA: Isländsk litteratur och var ambitiös med några inlägg, men sedan har det pinsamt nog inte blivit några isländska böcker i läsloggen. Jag har dock spanat efter isländska författare på reor, loppisar, bokhandlar och på Amazons Kindlestore och stött på en och annan trevlig bok med en del blandade genrer där jag har mycket att se fram emot att läsa. Det jag främst kollar efter är böcker som utspelar sig på Island, antingen i Reykjavik eller på landsbygden, i nutid eller dåtid och det får vara deckare, noveller, dramatiska berättelser, övernaturliga berättelser osv. Jag är pepp på att fortsätta inläggsserien nu och hoppas det kommer upp något där inom en nära framtid!

Sedan måste jag höja en liten isländsk flagga även inför bokmässan i höst, med Norden som tema. Här är mina inringade isländska programpunkter:

Finns Norden? Torsdagen den 27 september kl 15:00 med bl.a. Steinunn Sigurdardóttir som jag gärna läser men verkar inte helt enkelt att få fatt i men finns så klart på biblioteket. 

Arvet efter Eddan - den nordiska stilen? Lördagen den 29 september kl 11:00 Sjón kommer att prata om det här med nordisk stil och om sin kommande bok som avslutar trilogin om den tyske flyktingen Leo Löwe. 

Dublin & Reykjavik: Litterära städer Lördagen den 29 september kl 13:00 med Sjón och Steinunn Sigurdardottir om Reykjaviks litterära tradition. 

Nordiska bilderbokspar Lördagen den 29 september kl 15:00 där bl.a. Áslaug Jónsdottir om bilderböcker från respektive nordiskt land. 

Vad läser barn på Grönland, Färöarna och Island? Söndagen den 30 september kl 14:00 med bl.a. Gerdur Kristný som vunnit flera priser för sina verk. 

Har ni hittat några fler punkter?

6 kommentarer: