Fortsätt till huvudinnehåll

Den franske löjtnantens kvinna - John Fowles

Det är 1860-tal och platsen är det viktorianska England. Charles är trolovad med Ernestina men han dras ändå till den sorgsna Sarah, den franske löjtnantens kvinna. Eftersom hon gett sig åt en gift fransk man och tänker vänta på att han kommer tillbaka och gifter sig med henne så är inga män intresserade av henne, hon ses snarare som lite galen. Men Charles kan inte riktigt stå emot henne. 

Det här är en enormt lång roman, en riktig tegelsten, och den är långsam. Jag tycker om språket och miljöbeskrivningarna är fantastiska. Dock händer det inte så himla mycket. Det pratas mycket om fossiler och det dyker upp flera karaktärer vars öden skildras in i minsta detalj och kanske är det lite väl segt? Och berättelsen om Charles och Sarah är väl lite smått banal, men jag gillar den ändå. 

Den här romanen är inte skriven när den utspelas utan den utkom i slutet av 1960-talet och en intressant del av romanen är just att berättaren kastar en blick in i framtiden och jämför berättelsens nu med idealet när den är skriven. Jag gillar läsartilltal och det ger helt klart den här romanen ett lyft. 

Köp boken här eller här. 







Kommentarer

  1. Hanneles bokparadis20 juni 2012 08:33

    Underbar film! Men jag har aldrig funderat på att läsa den..

    SvaraRadera
  2. Finns den som film? Det visste inte jag. Det måste kollas upp!

    Jag måste annars säga att jag inte håller med. Visst är boken väldigt lång och några sidor hade den kunnat leva utan, men jag älskade den! Älskade språket, historien, sluten ja, typ allt. Och precis som du gillade jag att författaren ibland beskrev för oss hur den tiden fungerade. En mycket bra bok enligt mig :)

    SvaraRadera
  3. Åh, den här har ju stått på min läslista hur länge som helst. Känns som att det är en bok man måste läsa bara för att! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag:

- Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen)
- Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig)
- Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok)
- John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?)
- Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman)
- Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare)

Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen!

UPPDATERING:

Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människornas jord av…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.