tisdag 19 juni 2012

Den franske löjtnantens kvinna - John Fowles

Det är 1860-tal och platsen är det viktorianska England. Charles är trolovad med Ernestina men han dras ändå till den sorgsna Sarah, den franske löjtnantens kvinna. Eftersom hon gett sig åt en gift fransk man och tänker vänta på att han kommer tillbaka och gifter sig med henne så är inga män intresserade av henne, hon ses snarare som lite galen. Men Charles kan inte riktigt stå emot henne. 

Det här är en enormt lång roman, en riktig tegelsten, och den är långsam. Jag tycker om språket och miljöbeskrivningarna är fantastiska. Dock händer det inte så himla mycket. Det pratas mycket om fossiler och det dyker upp flera karaktärer vars öden skildras in i minsta detalj och kanske är det lite väl segt? Och berättelsen om Charles och Sarah är väl lite smått banal, men jag gillar den ändå. 

Den här romanen är inte skriven när den utspelas utan den utkom i slutet av 1960-talet och en intressant del av romanen är just att berättaren kastar en blick in i framtiden och jämför berättelsens nu med idealet när den är skriven. Jag gillar läsartilltal och det ger helt klart den här romanen ett lyft. 

Köp boken här eller här3 kommentarer:

 1. Underbar film! Men jag har aldrig funderat på att läsa den..

  SvaraRadera
 2. Finns den som film? Det visste inte jag. Det måste kollas upp!

  Jag måste annars säga att jag inte håller med. Visst är boken väldigt lång och några sidor hade den kunnat leva utan, men jag älskade den! Älskade språket, historien, sluten ja, typ allt. Och precis som du gillade jag att författaren ibland beskrev för oss hur den tiden fungerade. En mycket bra bok enligt mig :)

  SvaraRadera
 3. Åh, den här har ju stått på min läslista hur länge som helst. Känns som att det är en bok man måste läsa bara för att! :)

  SvaraRadera