onsdag 6 juni 2012

Alltid du - Pernilla Alm

Caroline är lyckligt gift med Mårten, de har två underbara barn och de har ett hus som de älskar. En dag stöter hon ihop med sin ungdomskärlek Adam som dumpade henne för 15 år sedan och gamla minnen kommer upp till ytan. De bestämmer sig för att umgås då båda är föräldralediga men det blir allt mer komplicerat då Adams fru Nettan vill träffa Caroline med familj och då hon till och med föreslår att Caroline ska börja jobba på Nettans och Adams firma. Inbillar hon sig den där glimten i Adams blick eller  menar han något? Vill hon riskera sitt äktenskap för en ungdomskärlek som aldrig fullt fick blomma ut?

Pernilla Alms debutbok är en lättläst berättelse. Det är inga krångliga perspektivbyten eller tidshopp utan hon berättar historien från början till slut. Språket är enkelt och vardagligt med mycket dialog. Ibland kan jag känna att berättelsen är något för berättande, alltså att allt uttalas och att inte så mycket sögs mellan raderna, vilket kan vara lite tröttsamt som läsare, det är trots allt i läsarens fantasi som berättelsen ska komma till liv. 

Det som verkligen lyfter boken är så klart berättelsen i sig. Den är modern och den är nu och den innehåller något som större delen av mänskligheten erfar varje dag, nämligen relationer. Pernilla lyckas fånga det där som är kärnan, hitta den där balansen mellan kärlek, konflikter, självkänsla, kompromisser och allt annat som hör till. Pernilla har helt enkelt lyckats skapa trovärdiga karaktärer med trovärdiga relationer och problem. Man kan inte annat än dras med i den här medelålderskrisen, om man nu får kalla det så, och det både kittlar och gör lite ont i maggropen av den här kärlekshistorien. Det är svårt att skapa en trovärdig berättelse med karaktärer man sympatiserar med vare sig de gör rätt eller fel, men det tycker jag verkligen att Pernilla lyckats med. 

Pernilla, du är på god väg att ta dig in i relationsromansförfattandet, svarva bort lite självklarheter, fokusera på de där små detaljerna som gör varje parrelation unik och sedan kommer du att vara i klass med våra fina svenska relationsromansförfattare så som Helena von Zweigbergk. 

Recensionsbok Från Printz Puplishing

Köp boken hos Adlibris, Bokus eller Fritzståhl

1 kommentar:

  1. Åh, låter som en intressant story. Denna lånar jag gärna av dig vid tillfälle om jag får! :)

    SvaraRadera