måndag 30 april 2012

Smultronbett - Barbara Voors

Molly är gift och har två barn. Hon är cellist, hennes man en världsberömd dirigent och de lever ett liv i lyx. Året före deras 15:e bröllopsdag, samma år som Molly fyller 40, börjar allt rasa ihop. De har glidit ifrån varandra, Molly ifrågasätter sitt liv, vår en medelålderskris, shoppar och har hetsiga kärleksaffärer. Hennes talang är kanske inte vad hon trott att den varit och hennes man lämnar henne för det 24-åriga barnflickan.  Samtidigt diskuterar två kända personer Mollys liv och hon får en beställning på en dödsmässa, precis som Mozart fick strax före sin död. 

Det handlar om åldrandet, det handlar om att leva med andra människor, det handlar om att ifrågasätta sin existens. Mollys man är alltid ute och reser, hon får ta ansvar för barnen själv. Det ger mig ångest. Ska man göra karriär? Ska man inte göra karriär? Vad måste man offra för det ena och det andra? Dagens I-landsproblem, man har så många val att man går miste om det mesta bara genom att fundera på det. 

Voors blandar spänningsmomentet med lappar i brevlådan och dessa hemliga samtal om Molly med vardagens bekymmer på ett bra sätt tycker jag. Jag tycker dock inte att boken är mycket av en thriller, utan mest en roman om den moderna människans, eller den moderna kvinnans, villkor.  

Parallellt med Mollys historia berättas även Mozarts historia kring hans sista verk Requiem, en beställning av en dödsmässa som han inte hann göra klart. Det passar oerhört bra ihop med Voors berättelse dels för att Molly och hennes man är just musiker av den klassiska skolan dels för att det verkar som att någon försöker skapa samma öde åt Molly med lappar och misstankar om förgiftning. Att jag sedan lyssnat på den som ljudbok med Voors själv som uppläsare där det dessutom spelas en del Mozart skadar ju inte. 

Köp boken här eller här som billig e-bok!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar